Mazda ще покажат първия си електромобил в Токио

електромобил

Mazda потвърди официалното представяне на първия си масов електромобил за автомобилното изложение в Токио 2019, което ще се проведе между 25 октомври и 4 ноември.

Автомобилният производител се въздържа да съобщава каквито и да било подробности за своя електромобил, освен че това ще е „напълно нов модел“. Прототипите на марката носеха купето на компактния кросоувър CX-30 върху нова електрическа платформа. Това не говори много за действителната форма на производствения модел.

Не се знае много и за силовия агрегат, въпреки че прототипите разполагаха с батерия с мощност от 35,5 кВтч. Обхватът е другата голяма неизвестност, но автомобилите, които обикновено имат батерия със същия размер, могат да изминат около 240 км с едно зареждане. Това ще бъде почти толкова, колкото можете да получите от новия Mini Cooper SE, включващ 32.6 кВтч литиево-йонна батерия, която е достатъчна за 270 км.

Производителността трябва да бъде прилична, тъй като се смята, че първото електрическо превозно средство на Mazda ще има един електромотор, произвеждащ 141 к.с. и въртящ момент от 265 Nm. Благодарение на моменталната реакция на електрическото задвижване, все още неназованият автомобил с нулеви емисии трябва да бъде доста пъргав от място.

Освен електромотора и батерията, които вероятно ще са насочени към пазари като Европа, Китай и Япония, моделът може да се продава и с конвенционален двигател за по-голям обхват за Америка. Това може да е роторният агрегат, който отново се разработва и бе потвърдено от самите Mazda миналата година на автомобилното изложение в Париж.

електромобил