Mazda с патент на турбо роторен двигател

Mazda

Два патента, подадени от Mazda по-рано тази година, показват роторен двигател с турбокомпресор, който, ако бъде пуснат в производство, ще задвижва дългоочаквания наследник на RX-7 (или RX-8).

Mazda има огромни амбиции да предложи на пазара нов спортен автомобил с роторен двигател. Това няма как да стане, докато компанията не се справи с все по-затягащите се мерки за вредни емисии. Въпреки това, тези патентни снимки може да означават, че проблемът е решен.

Motoring отбелязват, че двигателят включва нова система за изпускане на газовете, която може да подобри ефективността на всмукването. Освен това, за този двигател ще има нов дизайн на турбокомпресора.

Заявките за патент са подадени на японски, но Garage Alpha дават допълнителни подробности за иновативния задвижващ механизъм и подчертават подобрената му ефективност спрямо предишните приложения.

Японският производител възнамерява да въведе роторния двигател като удължаващ пробега агрегат за гамата на предстоящите си електрически превозни средства. В тези патенти обаче, моторът не изглежда създаден само за тази цел.

Надеждите за такова задвижване се подхранват от години след пускането на зашеметяващата концепция RX-Vision от 2015 г. Mazda може и да пусне автомобила в серийно производство за 100-годишнината на марката през 2020 година. Шефът по развитието на марката, Киоши Фудживара отрече този слух през октомври 2017. Все пак, той каза, че ще дойде ден, в който ще видим роторен спортен автомобил.

„Все още разработваме роторни двигатели за спортни коли. Технологията върви добре, но ако предложим този модел по-късно, ще трябва да добавим още технологии към него, като автономно шофиране, електрификация… ”, каза той.