Mazda се страхува от реакциите към нова спортна роторна кола

Mazda

Нов спортен автомобил с роторен двигател от Mazda е една от най-обсъжданите теми през последните години, но въпреки това производителят все още не се осмелява на подобна стъпка.

Говорейки с Cars Guide на автомобилното изложение в Токио, главният дизайнер на Mazda Икуо Маеда призна, че остава мечта за компанията да използва роторната си технология в нов спортен автомобил и не е сигурен как ще бъде приет.

„Не знам дали имаме наследник на RX-8, трябва да видим какво мисли обществото за това и каква е средата по отношение на идеята за спортен автомобил“, каза той, посочвайки, че Mazda може да разглежда като безотговорно пускането на автомобил с роторен двигател в свят, който все повече се фокусира върху електромобилите хибридите“, коментира той.

„Разбирам, че часовникът тиктака и че средата постоянно се променя и ние трябва да видим дали настоящата и бъдещата среда биха могли да приемат спортен автомобил с отворени обятия“, добави той. „Ние разбираме, че се състезаваме с времето. Но ако представата за шофиране на спортен автомобил кара хората да мислят отрицателно за натиска, който оказва върху околната среда, ако притежаването на спортна кола се разглежда като отрицателно нещо, тогава не искаме това.“

Въпреки че бъдещето за нов спортен автомобил на Mazda остава далеч от реалността, Маеда заяви, че в по-близко бъдеще би искал да види гореща, MPS версия на елегантния нов хечбек Mazda3, въпреки предишните съобщения, които подсказваха, че няма да се реализира подобен проект.

„Ако погледнете гамата, която имаме в момента, мисля, че можем да кажем, че хечбекът Mazda3 е напълно пригоден и подходящ за този вид спортно превозно средство. Лично аз бих искал да имам високопроизводителна версия на това превозно средство, но казах лично и когато казвам лично, винаги казвате, че Mazda би искала.“