В четвъртък, по време на квалификациите Rolex 24 на Дайтона, автомобилът на Mazda Team Joest С номер 77, пилотиран от Оливър Харвис спечели полпозишън, регистрирайки най-бързата обиколка на трасето. Предишният рекорд бе поставен преди 26 години от отборът AAR Toyota, а сега можете да видите как Mazda го подобряват на 1 минута и 33.68 секунди в клип от онборд камера.

Постижението е още по-впечатляващо, имайки предвид близкото минало на отбора. IMSA прототипът бе показан от японският производител преди 5 години, когато тимът се класираше в последните редици на стартовата решетка и то не зад класа на прототипите, а дори зад GT автомобилите.

Ако върнем лентата назад, можем да видим например времето за обиколка на колата от 2014 година. Тогава най-доброто време на колата в квалификация е било трагично бавните 1 минута и 49.7 секунди. За само 5 години отборът е успял да подобри резултатите си с цели 16.04 секунди за обиколка.

На какво се дължи прогресът ли? През годините Mazda сменят двигател, шаси, производител на гуми, пилоти, налагат се промени в регулациите на класа и всичко това довежда не просто до по-добро време за обиколка, а до разбиването на 26 годишен рекорд на една от най-известните автомобилни писти.