Mazda обмисля завръщане в състезанията по издържливост

Mazda

Mazda разкри, че обмисля завръщането си в прочутото състезание 24 на Льо Ман.

Говорейки пред The Drive по време на състезанието 12 часа на Sebring през уикенда, главният изпълнителен директор на Mazda North America Масахиро Моро потвърди, че японският производител наистина обмисля да се завърне в Льо Ман, но все още не е взел твърдо решение.

„Мисля, че не разполагаме с план, който вероятно бихме могли да споделим… за провеждането на 24-часово състезание“ – каза Моро. „В момента сме в контакт с ACO [Automobile Club de l’Ouest] и аз лично се срещам с Пиер Филон и Жан Тод, за да го обсъдим. За нас е важно [ACO и Mazda] да бъдем на линия. „

Mazda

Mazda би се завърнала в 24-те часа на Льо Ман, ако регулациите за Mazda RT24-P, участваща в International Motor Sports Association’s (IMSA) WeatherTech SportsCar Championship са еднакви с тези в World Endurance Championship (WEC).

Mazda помни Льо Ман с добро, заради победата си през 1991 г. с роторния 787B. Това е първият (и допреди миналата година единствен) японски производител, печелил надпреварата.

„Мисля, че с нетърпение очакваме [да видим] какво ще бъде нашето бъдеще, тъй като идва време [да решим] да преминем в 24-часова надпревара. В момента, нашата основна цел е, първо и преди всичко, да спечелим шампионат тук [ IMSA]. Г-н Джост е много силен човек и определено иска да получи титла – след това ще помислим за следващата стъпка. „