Lotus Evora GT430 2017 – скъп и бърз

Новият Lotus Evora GT430 2017 е най-мощният, най-бързият и най-скъпият произвеждан досега. И така трябва да продължи.

Трансформацията на новия Lotus Evora от спортна в суперкола сякаш е завършена. В последните години при британците се забелязва непрекъснато подобрение на модела, заедно с Elise и Exige. При GT430 даже британците са отишли и по-далеч.

Името подсказва, че GT430 е с 20 к.с. по-мощен от Sport 410, върху който е базиран. Това не изглежда много, но по-важново в името е GT. Автомобилът е шосейна версия на GT4 състезателна кола. Така че освен с подобрената мощност идват и други три ключови за състезателен автомобил условия: намалено тегло, подобрена аеродинамика и регулируемо окачване, директно взети от пистата.

Новата модификация на модела идва със спестени 36 килограма от първоначалната си версия. Това е постигнато благодарение на обилно количество карбон, използван по цялото купе за сметка на композитни материали. Дори от казанчето за течност на чистачките британците са взели някой грам.

В аеродинамично отношение най-голямо впечатление прави огромното задно крило, което упражнява 250 килограма натиск. Аеро-пакетът е толкова екстремен, че ако желаете този Lotus в по-омиротворен вариант, можете и да се лишите от крилото.

Окачването е Ohlins в регулируем режим на работа и има две степени – за шосе и писта. Evora GT430 пристига с олекотени джанти, торсионен диференциал с ограничено приплъзване, широки Michelin Pilot Sport Cup 2 гуми и огромни AP Racing спирачки. Тraction control системата, директно взета от GT4 автомобила и ръчната 6-степенна скоростна кутия допълват това чудовище.

Благодарение на диетата и отнемането на килограми от правилните места, новата Evora завива с изключителна прецизност и се чувства не само лека, но и балансирана. Това е пример как Lotus за пореден път произвеждащ автомобил, фокусиран изцяло към шофирането.

Перфектната скоростна кутия предава веднага мощността от отзивчивия двигател. Над 4500 об/мин. можете да се насладите на симфонията на титаниевата изпускателна система. Оказва се, че досега нито един Lotus не е бил по-бърз на пистата на компанията. Невероятно, но този спортист може да развие 306 км/ч. Това е лудост. Не се безпокойте как да усмирите този звяр. Както споменахме, спирачките са повече от удовлетворяващи и дори при тежка употреба тяхната ефективност не намалява.

Първоначално са били предвидени 30 броя от Evora GT430. Бързо те нараснаха до 60. След това от компанията обявиха, че ще направят още 60 без аеродинамичния пакет и други 60 за американския пазар. Търсенето е огромно и въпреки високата цена си струва да се плати, за да притежавате най-добрия Lotus правен някога.