Lotus Evija се превръща в най-мощния сериен автомобил в света

Evija

След доста тийзъри от последните седмици, Lotus официално представи новия си суперкар – Evija.

Evija е „най-мощната шосейна кола в серийно производство“ и има четири електрически мотора, които създават комбинирана мощност от 1973 к.с. и 1 700 Nm въртящ момент. Lotus казва, че това трябва да даде възможност на хиперкара да ускори от 0 до 100 км/ч. за по-малко от три секунди. При достатъчно дълга права, хиперкарът може да достигне максимална скорост над 320 км/ч.

Електрическите двигатели се захранват от литиево-йонна батерия, монтирана в средата, която трябва да позволи на автомобила да измине до 400 километра само с едно зареждане. Когато зарядът свърши, собствениците трябва да знаят, че моделът има „най-бързо зареждащата се батерия в света“. Тя може да приеме заряд от 800 kW, въпреки че устройства с тази възможност все още не са налични в търговската мрежа. Но когато се появят, Evija може да бъде напълно заредена с тях за девет минути.

Evija

Понастоящем най-бързото зарядно устройство е с мощност от 350 kW. Използването на едно от тях ще позволи на Evija да достигне 80% капацитет за 12 минути и пълно зареждане за 18 минути.

Част от впечатляващото представяне на Evija се дължи на ултра лекия карбонов монокок. Той се отличава с еднокомпонентен дизайн – първи за Lotus – и тежи 129 кг. Това ще помогне да се даде възможност на най-леката версия на хиперкара да тежи само 1680 кг.

Добрите новини не спират дотук, тъй като Lotus казва, че автомобилът е проектиран така, че да осигурява „оптимално съчетание на екстремни характеристики за пистата и комфорт при движение по пътищата“. Част от задачата е изпълнена от специално окачване, което има три адаптивни амортисьора за всяка ос. Моделът разполага и с 20- и 21-инчови магнезиеви джанти, обути в гуми Pirelli Trofeo R. Зад тях се крие алуминиева спирачна система AP Racing с въглерод керамични дискове.

Електрическите превозни средства не са идеални за пистата, но Lotus казва, че Evija е оборудвана с четири-радиатора, които помагат за запазване оптимална температура на батерията. В резултат на това автомобилът може да бъде „натискан на макс в продължение на най-малко седем минути в режим Track.“

Lotus Evija дава началото на нов дизайнерски език на компанията. Предният край е доминиран от двукомпонентен преден сплитер, издути калници и тънки фарове. Те са създадени от Osram и Lotus казва, че са първите, които използват лазерна технология за къси и дълги светлини.

Движейки се назад, можем да видим полегато предно стъкло и обтекаемото купе от карбон. Страничните огледала отсъстват, тъй като са заменени с камери, които се появяват автоматично, когато автомобилът е отключен. Картината от камерите – включително и вградената в покрива – се показват на три различни екрана в кабината.

Като се има предвид мисията на колата, не е изненадващо, че Evija е оборудвана с активна аеродинамика. Тя включва активен заден спойлер, вдъхновен от Formula 1. Моделът също има Вентури тунели, които оптимизират въздушния поток, като го насочват през купето.

Други забележителни акценти включват масивния заден дифузьор и уникалните светодиодни задни светлини, вдъхновени от изтребителите. Има също така и скрит заден порт за зареждане и светещо Lotus лого, което работи и като светлина за заден ход.

След като собствениците отворят вратата, те ще бъдат посрещнати от футуристична кабина. Веднага прави впечатление цифровият инструментален клъстер и волана от алкантара. По него виждаме множество бутони, с които можете да контролирате буквално всичко.

Една от по-интересните характеристики на колата е централната конзола. Тя се простира чак до таблото и разполага с чувствителни на допир бутони, оформени като шестоъгълни килийки.

Шофьорите ще намерят също дълбоки карбонови седалки, покрити с тапицерия от алкантара. Триточковите предпазни колани са стандартни, но четириточковите колани са опционални.

Evija

Подобно на други ултра-ексклузивни модели, Evija обещава „несравнимо ниво на персонализация“. Освен обичайните бои и интериор, фирмата ще даде възможност за маркиране и поставяне на каквито табели ви хрумнат. Както обясниха, служителите ще могат да „вкарват метални елементи директно по купето от въглеродни влакна, така че те да се вписват напълно с каросерията“.

Производството ще бъде ограничено до 130 единици и компанията в момента приема поръчки с депозит от £ 250,000 или € 276,718. Първите модели ще бъдат построени през следващата година и всеки ще струва 1,7 милиона паунда (€1.9 милиона).