Lotus ще правят електрически хиперкар с името Type 130

Type 130

Lotus потвърди, че разработва първия си хиперкар и разкри първо изображение на автомобила на автомобилното изложение в Шанхай.

Британският производител отбелязва, че автомобилът ще бъде първият изцяло нов продукт за повече от десетилетие. Той ще носи името Type 130. Почти нищо не се знае за автомобила, освен че той ще бъде изцяло електрически.

Единственото изображение, разкриващо превозното средство, показва, че то ще има много елегантен дизайн. Според Car Advice, автомобилът ще бъде с приблизително същата дължина като Lotus Evora, но ще бъде много по-широк. Тийзърът също така показва, че въздушният поток ще преминава през екстериора на Type 130, потвърждавайки, че британският производител се фокусира върху аеродинамиката на автомобила.

В основата на Lotus Type 130 ще бъде изработен специален монокок от въглеродни влакна. Електрическите мотори ще задвижват всичките четири колела, а батерията ще бъде разположена непосредствено зад отделението на пътниците. Williams Advanced Engineering е компанията, отговорна за разработването на задвижването в Type 130. Не се знае колко ще е мощността, но колата ще дойде с най-малко 1000 к.с. Моделът ще включва и редица активни аеродинамични компоненти и камери на мястото на традиционните огледала, които могат да се прибират в купето на автомобила.

Редица емблематични модели на Lotus, построени през десетилетията, са включили „Type“ в техните имена, включително Type 25 болид от Формула 1 от 1963 г., Type 78 F1, Type 92 и Type 111, което после се превърна в Lotus Elise.

Автомобилът ще бъде представен пред широката публика по-късно тази година.

Type 130