Lotus ще покаже изцяло нов автомобил догодина

Lotus

Lotus ще разкрие съвсем нова спортна кола през следващата година. Това ще е първата, която ще се появи, откакто Geely купи малката британска автомобилна компания.

Новият модел ще използва „силно преработена“ версия на сегашната алуминиева архитектура на марката и ще достигне пазара преди Elise, Exige и Evora от следващото поколение. Това бе потвърдено пред Autocar от новия изпълнителен директор на компанията Фил Пофам.

Очаква се новите Elise, Exige и Evora да пристигнат през следващите три до четири години, около 2022 или 2023 г., тъй като те ще се основават на съвсем нова платформа, която все още е в процес на разработка.

Що се отнася до новия Lotus 2020, очаква се той да запази острия и прецизен характер, но компанията ще предлага повече практичност за всекидневна употреба. Автомобилният производител ще се фокусира върху по-доброто влизане и излизане от автомобила, както и към подобряване на ергономичността и предлагане на подходяща инфоразвлекателна система.

Lotus

В момента най-практичният модел в гамата е Evora с 2 + 2 конфигурация, което означава, че новият модел най-вероятно ще се основава на него. Пофам заяви, че новият Lotus ще действа като мост към нова ера за британския производител.

Според него, всички бъдещи модели в крайна сметка ще използват електрификация, но до каква степен все още не е ясно. „Сега фокусът е върху замяната на продуктите, които имаме днес – спортните автомобили“, каза той. „За дълго време Lotus не виждаше какво се търси. Нуждаем се от дългосрочен план, продуктов план и бизнес план, подкрепени от инвестиции. Планът ни е на лице.“

Той обаче не спомена нищо за пускането на поне един SUV в бъдеще, каквито слухове имаше наскоро, нито коментира слуховете за електрически хиперкар.

Що се отнася до новата архитектура, която ще бъде в основата на новите Elise, Exige и Evora, компанията вече е в ранна фаза на развитие. Платформата не е задължително да запази същите принципи. Добрата новина е, че Lotus ще проектира новата платформа, за да отговори на изискванията на всички световни пазари, включително Китай и САЩ, още от самото начало.