Lotus разработва Elan, можем да очакваме и Esprit

Elan

Lotus започва нова продуктова офанзива и един от проектите може да бъде изцяло нов Elan.

Позовавайки се на вътрешни лица на компанията, Autocar съобщава, че моделът може да бъде пуснат на пазара през следващите няколко години като двуместен роудстър, който да се конкурира с Porsche 718 Boxster.

За колата се знае много малко, но според съобщенията тя би била позиционирана над Elise. Предвид мисията си да се бори с Porsche, Elan вероятно ще бъде по-удобен, просторен и изискан от по-малкия си брат.

Въпреки че ще е по-удобен за живот от спартанския Elise, Elan все пак ще бъде доста груб. Според съобщенията, Lotus отново се насочва към най-ниското възможно тегло, както и към най-добрата динамика на шофиране в своя клас.

За съжаление, моделът все още е далеч от производство.Aко приемем, че изобщо се работи по него. Подобно на много от бъдещите превозни средства на Lotus, Elan е планиран на изцяло нова платформа, която все още е в процес на разработка. Съобщава се, че архитектурата е на две години от завършването. Носи се слух, че тя е лека, много гъвкава и по-бърза за изграждане.

Освен слуховете за Elan, платформата може да лежи в основата и на други превозни средства, включително изцяло нови Evora и Esprit. Кросоувър и нови Elite или Europa също биха се включили в играта.

Тези модели все още са в бъдещето, така че според съобщенията, британският производител ще използва платформата на Evora за следващия си спортен автомобил. Моделът ще бъде представен в края на следващата година и ще бъде съсредоточен към водача, като се отличава с подобрена ергономичност, както и с по-голям простор.

Остават много въпроси относно бъдещия състав на Lotus, но компанията вече намекна, че ще се откажат от двигателите на Toyota, които в момента използват. Миналия месец Volvo и Geely обявиха планове да обединят своите двигателни звена и този нов бизнес блок в крайна сметка ще доставя двигатели на Lotus, както и на Geely, Proton, LEVC и Lynk & Co.