джип на пара

До момента сме виждали и сме ви показвали какви ли не извращения в автомобилния силов тунинг като например Rolls Royce с двигател от Toyota Supra, Porsche с мотор от Subaru и дори Mazda RX-8 с Renault агрегат. Изобщо, в днешно време така известният ‘суап’ е придобил какви ли не измерения.
Никога досега, обаче, не бяхме виждали кола задвижвана от двигател, който дори не е с вътрешно горене, а е парна машина.

Става дума за този Jeep Wrangler или по-известен като ‘Loco Hauk“, който използва силата на парата, за да задвижва всичките си 6 колела. Да… той е получил и още един мост под шасито си. Построен от Hauk Designs в Пенсилвания, ‘Loco’ използва като задвижващ елемент 1670 кубиков едноцилиндров парен двигател и три водни помпи, които изсмукват вода от 250 литровия резервоар и я изпращат в котела с налягане от 68 бара. Това е възможно благодарение на шестте акумулатора, захранващи същия брой соленоиди.

jeep wrangler
Всъдеходът е здраво стъпил на земята със своите 17 инчови Grid Off-Road GD1 джанти, обути в гуми Pit Bull Rocker с ширина от 340 мм. Офроуд качествата на този звяр са гарантирани, имайки предвид, че тялото на „локомотива“ лежи върху афтърмаркет пружини и амортисьори Fox, а 6х6 системата разчита на три диференциала – преден и заден TeraFlex D60 и среден на Ford.

От снимките можете да забележите, че както екс, така и интериорът са изпипани тематично до последния детайл и от всякъде лъха на Дивия запад. Старинният златист шрифт по тялото на ‘Loco Hauk’ се преплита идеално с месинговите орнаменти в купето и десетките лостове, един от които е за 6 степенната механична скоростна кутия. Има даже и верига в краката на… машиниста.


Въпреки внушителния си вид, парният Jeep Wrangler представя меко казано трагични данни за своята динамика. С едно зареждане на „цистерната“ ‘Loco’-то минава едва 2-2.5 км при максимална скорост от 55 км/ч.