Lexus може да се откаже от IS и GS

IS

Ford заяви по-рано тази година плановете си да премахне седаните си, но той не е единствения автомобилен производител, който обмисля ограничаване на гамата от леки автомобили в отговор на нарастващото търсене на кросоувъри.

Lexus няма да елиминира изцяло седаните, но изглежда, че може да се откаже от IS и GS. Слуховете за смъртта на GS не са нищо ново, а вицепрезидентът и генерален мениджър за Северна Америка, Дейвид Крист, отказа да потвърди, че моделът ще изчезне. Той обаче каза за Automotive News, че компанията взема „стратегически поглед“ както към IS, така и към GS.

IS вече е в трето поколение и последната версия на седана бе представена на Северноамериканското международно автомобилно изложение през 2012 година. Моделът в момента е най-достъпният седан на Lexus в САЩ, като цената започва от $ 38,210. За съжаление, привлекателността му е ограничена, тъй като по-практичният кросоувър NX започва от $ 36,185, а по-големият седан ES е само 740 долара по-скъп.

Високата цена и дизайнът на каросерията работят срещу IS, както показват данни от Carsalesbase. Компанията е успяла да продаде 26,482 бройки в САЩ миналата година. Това е драстичен спад от 51 358 модела, които бяха продадени през 2014 г.

Lexus GS е в подобна ситуация, въпреки че базовата цена от $ 46,310 значително подбива ключови конкуренти като Audi A6 (49,700 долара), BMW 5-Series (52,650 долара) и Mercedes E-Class (52,950 долара). Според Carsalesbase, компанията е продала само 7,773 GS модели в Америка миналата година и това е значителен спад от 23,117 продадени бройки само две години по-рано.

Продажбите на GS биха могли да намалеят още повече, тъй като 2019 ES е по-голям, идва с повече конски сили и трябва да бъде значително по-достъпен. Слуховете също така предполагат, че ES може евентуално да се предлага с всички задвижващи колела, което ще премахне едно от основните предимства на GS.

Остава неясно дали моделите ще бъдат премахнати или не, но Крист каза: „Ние със сигурност оценяваме и двете превозни средства.“