Lamborghini SC18 е първото творение на състезателната им дивизия

SC18

Lamborghini Squadra Corse представи първия си еднократен модел в историята на компанията.

Наречена SC18, колата е базирана на Aventador и е създадена от дивизията за автомобилен спорт на Lamborghini. В резултат на това автомобилът е предназначен основно за пистата и разполага с агресивен аеродинамичен пакет, дошъл от моторните спортове.

Отпред SC18 е оборудван с въздухозаборници, които имитират тези, използвани в Huracan GT3 EVO. Вдъхновението се вижда и на капака посредством отвор за въздух и задната решетка, които са препратки към Huracan Super Trofeo EVO.

Премествайки се назад, автомобилът има масивно карбоново крило с три подпори. Дизайнерите също така монтират заден капак на двигателя, който има дванадесет отвора за подобряване на охлаждането.

Говорейки за двигателя, SC18 разполага с 6.5-литров V12, който произвежда 759 к.с.  и въртящ момент от 720 Nm. Това означава, че моделът е толкова мощен, колкото и Aventador SVJ Coupe, който може да ускори от 0 до 100 км/ч. за 2.8 секунди, преди да достигне максимална скорост от 350 км/ч.

Макар Lamborghini да не споменава спецификациите за производителността на SC18, компанията потвърди, че двигателят на автомобила е свързан с оптимизирана 7-степенна скоростна кутия ISR.

Тъй като моделът е създаден от Lamborghini Squadra Corse, не трябва да се изненадваме, че SC18 е изключително лек. Компанията не споменава теглото, но отбеляза, че той има корпус от въглеродни влакна и други „ултралеки материали“.

Моделът е разработен със собственика на автомобила и затова вероятно е предпочетен в Grigio Daytona сиво с червени акценти. Двутонната тема продължава в кабината, тъй като виждаме седалки от карбон с черна алкантара и червени контрастни шевове.

Независимо от пистовия си характер, SC18 е законен за улицата. Това със сигурност е бонус и ще гарантира, че колата ще се използва.