Представете си, че се чифтосат огромен, груб, военен офроуд всъдеход и една от най-бързите и мощни супер коли на 80-те. Каква рожба би се пръкнала в скандалния свят на автомобилите?

Ако предположението ви отговаря на името Lamborghini LM002 – верен отговор! Това всъщност е пионерът сред SUV сегмента, сложил основите в класа още преди трите букви да се съберат в известната абревиатура.

За автомобила може да мислите като предшественика на Urus, но истината е, че двете коли нямат абсолютно нищо общо, като оставим на страна общата емблема, която носят. И може би името Urus би отивало повече на стария, ръбат модел…

Lm002

Ако вече сте разгледали снимките,ние имаме въпрос – задните светлини само на нас ли ни напомнят за Lada 2105? 

Роден от неуспешен военен проект, LM002 е зашеметяващо превозно средство откъдето и да го погледнете. 5.2-литровият Quattrovalvole атмосферен V12 е изтръгнат директно от  Countach, като са запазени всичките 450 к.с. Но тежкият скелет на LM002 предизвиква скромното ускорение до 100 км/ч да отнема цели 7.7 секунди, което все пак е достойно за уважение, имайки предвид вида му. Ако се чувствате достатъчно смели, можете да ускорите тази тухла до максималните ѝ 209 км/ч.

Други впечатляващи цифри, описващи Lamborghini LM002 са данните за обема на масивния резервоар, който може да побере 63.7 галона (290 литра). Това е страхотна екстра за малкото хора, които могат изобщо да си позволят джипа и същевременно мразят досадното често спиране по бензиностанции.

Казваме „малко хора“  тъй като Lamborghini са построили само 300 броя от LM002 до 1990 г., когато моделът е спрян от производство. Това е била една от най-уникалните машини за пътуване за времето си, три пъти по-скъпа от Range Rover Vogue от същия период и в известен смисъл все още е най-добрия офроудър, който можете да притежавате.

Top Gear (новите водещи) караха Lamborghini LM002 в един от своите епизоди за кратко, напомняйки ни за скандалния, италиански, офроуд SUV. Интересно е Хамънд, Мей или Кларксън как биха го карали…