Lamborghini ще конкурира Panamera

Lamborghini изненада автомобилната индустрия през 2008 г. на Парижкото изложение, представяйки концепта Estoque, който бе първият практичен бик след джипката LM002. Четиривратото купе бе оборудвано с 5.2 литров, атмосферен V10 двигател от Gallardo и носеше името на традиционен меч, използван от матадорите. Концептът бе приет много добре от медия и публика, но незнайно защо проектът бе замразен. Чак сега има раздвижване по темата и ние сме в очакване.

Според Autocar, след представянето на SUV-а Urus по-късно тази година, Lamborghini ще насочат усилията си в разширяване на линията си. Всички данни сочат за разработване на нов четириврат седан, доближаващ се до оригинала Estoque. Федерико Фочини, търговският директор на марката, заяви следното след слуховете за четвърти автомобил, идващ от Sant’Agata: „Urus е все още в предпроизводствена фаза и нашата цел сега е да удвоим обемите на продажби в следващите години. Разбира се, ние ще се стремим да отбелязваме растеж и ако тази първа стъпка с Urus е успешна, по-големи стъпки в бъдеще също са възможни.“

Добавянето на четвърти модел в гамата на Lamborghini със сигурност ще има финансов смисъл за компанията и предвид наличния хардуер на огромната VAG група, това изобщо не е лишено от смисъл. MSB платформата на концерна, която се използва в 2017 Porsche Panamera и в новото 2019 Bentley Continental GT най-вероятно ще бъде предпочетена и за четиривратия суперкар на италианците. Тя предлага висока адаптивност, добра динамика и е сравнително лесна за използване. За двигатели най-вероятни кандидати са twin-turbo V8 с 650 к.с., който се очаква в новия Urus, а защо не и V10 от Huracan.

Що се отнася до дизайна, едва ли скоро ще видим Lamborghini да извадят концепт на бял свят. Очаква се това да бъде през 2021 г. Най-вероятно новият суперседан ще се доближи стилистично до бъдещия SUV на марката. Относно цената едва ли има какво да говорим в момента. Препоръчаната за Urus цена от италианците засега е близо $200 000. Като добавим всички опции и екстри, четиривратият спортист може и да премине $350 000.

Фочини сподели, че всичко, което прави Lamborghini, трябва да бъде обвързано с богатата им история. Затова те са се обърнали към LM002, когато са създавали Urus. Могат да се намерят много такива примери в наследството им. Да се надяваме, че този път „биковете“ ще се заемат сериозно с разработването на такъв автомобил, защото ще е загуба да не видим нещо толкова красиво, колкото беше Estoque.