Lamborghini възстанови единствената Miura SVR, като завършеният автомобил е бил представен на специално събитие на японската писта Nakayama.

Miura SVR е създадена между 1974 и 1976 година. Тя е вдъхновена от Miura Jota и разработена съвместно с тестовия шофьор на Lamborghini, Боб Уолъс.

Реставрацията отнела 19 месеца, за да завърши – месец повече отколкото е необходимо на Lamborghini да превърнат модела Miura в SVR.

Преди трибуквеният бадж да „кацне“ до името на колата в Италия през 1968 г. моделът е продаван като Miura S. Въпросният екземпляр е преминал през няколко собственика и след това бил продаден на Хайнц Страбер, който поръчал конверсията.

В Япония колата пристига през 1976 г. при нов собственик Хиромитсо Ито. Тя бързо набира популярност и се превръща във вдъхновение за създаването на авто комикса Circuit Wolf и моделите в мащаб 1:18 на производителя на играчки Kyosho.

Години по-късно ръководителят на следпроажбените дейности на Lamborghini Паоло Габриели разказва, че колата пристигнала на части в Сант’Агата, а поредният собственик на екземпляра, поръчал възстановяването, пожелал минимални подобрения по тялото като четириточкови колани, по-спортни седалки и разглобяема предпазна клетка. Причината е, че колата ще продължи да се използва и на пистата по време на изложението.

Цената на проекта не е известа, но каквато и да е тя, клиентът заслужава огромно уважение за спасението на един легендарен и страшно красив изчезващ модел.

Насладете се на галерията !