Lamborghini обмисля наследник на Espada като четвърти модел

Espada

Сегашната гама на Lamborghini включва три продукта: Huracan, Aventador и Urus. Но четвърти е обмислян от доста време и би могъл да помогне да се увеличат годишните продажби на марката на около 10 000 броя.

В интервю за AutoNews главният изпълнителен директор на Lamborghini, Стефано Доменикали, каза, че в плановете им може да има нов 2 + 2 Grand Tourer. Въпреки това, той призна, че те не бързат да го пуснат, тъй като комбинирането на високопроизводителност с комфорт и вътрешно пространство е предизвикателство.

„Работим усилено, за да комбинираме високата производителност с вътрешното пространство и комфорта на шофиране в пакет, чийто дизайн трябва да бъде поразителен, както и ефективен от гледна точка на аеродинамиката“, каза Доменикали. „Нашата цел е да достигнем пазара между 2025 и 2027 г., така че не бързаме. Също така трябва да решим кой ще бъде правилният задвижващ механизъм в такава времева рамка и в сегмент, в който не сме се състезавали повече от 40 години.“

Espada

Като се има предвид, че духовният наследник на Lamborghini Espada ще дойде между 7 и 9 години, електрифицирането е задължително. За нужната технология, италианската фирма поглежда към Volkswagen Group, като в момента е възможно електрическо 2+2 GT, „но заедно с високопроизводителен plug-in хибрид“, според Domenicali.

„Нашето окончателно решение трябва да комбинира това, което VW Group може да предложи по отношение на наличните технологии и това какво искат клиентите на Lamborghini. Това е най-трудното решение, което трябва да вземем и за щастие все още имаме време да обмислим всички възможни варианти „, каза той. „Днес не чуваме, че клиентите на Lamborghini искат модел, задвижван от батерии, но може би след седем до девет години това ще бъде факт – и ние трябва да сме готови“.

Espada

Първият plug-in хибрид на Lamborghini ще бъде заместникът на Aventador. Очаква се той да пристигне около 2021 г. и да запази емблематичния V12 двигател, който ще бъде свързан с електрически мотор. Това се смята за правилният начин да се запази ДНК-то на Lambo и да се намалят емисиите. Същата рецепта ще се прилага, когато наследникът на Huracan достигне производство малко по-късно. Той ще ползва V10 в комбинация с електромотор.

Що се отнася до слуховете за Urus PHEV, за момента те не са реалистични, тъй като Lamborghini първо трябва да увеличи производството на сегашния Urus, за да отговори на търсенето в световен мащаб, което е по-високо от очакваното. Така че, хибридното задвижване не е приоритет. Първоначалните планове за хибриден V6 задвижващ механизъм не бяха счетени от производителя като най-добрия вариант, така че понастоящем се работи върху V8 PHEV, въпреки че той е далеч от завършване.