Koenigsegg с амбиции да измести Ferrari

Koenigsegg

Кристиан фон Кьонигсег управлява един от водещите производители на суперавтомобили, но производството едва надвишава дузина превозни средства годишно.

Шведският предприемач вече не е доволен от това, че е бутиков производител и иска драстично да увеличи производството и да превърне Koenigsegg в реален съперник на Ferrari.

Говорейки пред Bloomberg, фон Кьонигсег разкри, че неговата компания ще произвежда стотици превозни средства годишно до 2022 г., а след това планира да вдигне годишната продукция до няколко хиляди автомобила.

Кьонигсег наскоро потвърди, че работи върху изцяло нов базов модел с цена от около 1 милион долара. Според докладите, той може да разполага с хибриден V8 двигател с мощност от 1050 к.с.

Всички настоящи модели на Koenigsegg се изработват ръчно на единствената производствена площадка на фирмата в Ангелхолм, Швеция. Въпреки това, производството на този нов модел ще се помещава в бивш завод на Saab приблизително на три часа на север в Тролхатан. Неотдавнашният договор на Koenigsegg с National Electric Vehicles Sweden (NEVS) за $ 320 млн. е катализатор на тези смели планове.

Koenigsegg

По-достъпният суперавтомобил ще използва най-съвременния безвалов двигател с вътрешно горене, който позволява на автомобила да се движи на чист алкохол, което прави двигателя чист откъм CO2 емисии. Ако технологията на двигателя се докаже, Koenigsegg вероятно ще я въведе и в други бъдещи модели.

Фон Кьонигсег не споделя на Bloomberg как компанията ще построи хиляди автомобили годишно, но за да постигне тази амбициозна цел, няма как да не разработи по-достъпен модел като съперник на Ferrari 488 GTB, Lamborghini Huracan и McLaren 720S.

Въпреки че базовият автомобил с цена от 1 милион долара е по-евтин и достъпен от останалите модели на марката, много е трудно да си представим, че ще се продава в хиляди бройки годишно. Все пак идеите на шведите са смели и със сигурност ще донесат повече радост на феновете на екзотичните супермашини.