Koenigsegg са били на крачка да ползват 12-цилиндров боксер от Subaru

Koenigsegg

Модерните Koenigsegg автомобили разполагат с V8 двигатели, построени от шведския производител, но в ранните дни на компанията те използвали модифицирани Ford Modular V8-маци. Това не винаги е било така.

Във видеоклип на Drivetribe, научаваме, че Koenigsegg почти са включили двигателят на Subaru за Formula 1 в своите производствени автомобили.

Новината, че Subaru всъщност са проектирали и създали двигател за Formula 1, може да е новост за някои, но това е вярно. Между 1989 и 1990 г., японският производител създава 3,5-литров боксерен 12-цилиндров двигател, наречен 1235 за екипа на Coloni. Той е бил изключително ненадежден и неподходящ за използване в болид от F1, тъй като е бил толкова широк, че е пречил на вентури тунелите за генериране на притискателна сила. След кратко участие в Световното първенство за спортни автомобили(World Sportscar Championship), двигателят е убит.

Приблизително по същото време Koenigsegg разработва първия си прототип, а Кристиан фон Кьонигсег всъщност закупува правата върху мотора на Subaru. Той доставя приблизително 580 к.с. благодарение на увеличаването му до 3,8 литра и е поставен в оригиналния прототип CC.

„Целият блок на двигателя беше под центъра на задния мост, което ни даваше изключително нисък център на тежестта“, каза фон Кьонигсег.

Въпреки това, имаше ограничения за агрегата на Subaru и той можеше да поддържа само 750 к.с. Беше взето решение той да не се въвежда в производство и с настоящите twin-turbo V8 на компанията, произвеждащи 1600 к.с., смятаме, че това вероятно е било разумно решение.