Koenigsegg показаха ултра бруталния Jesko

Jesko

Koenigsegg най-накрая показа наследника на Agera RS и той носи гръмкото име Jesko, като почит към бащата на основателя Кристиан Кьонигсег.

Новият шведски хиперкар е в състояние да достигне умопомрачителните 482 км/ч., според симулациите на Koenigsegg. Този резултат ще дойде благодарение на силно модифицирания 5.0-литров V8 двигател, който може да произвежда до 1,578 к.с. на E85 гориво.

Кристиан запазва името на новия хиперкар в тайна от баща си до последния момент, когато новият Jesko бе разкрит на автомобилното изложение в Женева. Jesko von Koenigsegg има ключово присъствие в компанията, помагайки на Christian да направи Koenigsegg един от лидерите в света на супер-автомобилите.

Анаболни резултати от прости решения

Преработеният V8 двигател разполага с плосък колянов вал, който е с 5 кг по-лек и позволява увеличение на оборотите до 8,500 оборота в минута. Двата турбокомпресора са свързани директно към малък електрически компресор, който осигурява въздух от 20-литров карбонов въздушен резервоар. Koenigsegg твърди, че благодарение на резервоара, турбо лагът се елиминира, осигурявайки незабавна реакция, преди изгорелите газове да задвижат перките.

Jesko

Двигателят на Jesko произвежда 1,262 к.с. на обикновен бензин, но със спортния E85 нещата излизат от контрол – 1,578 к.с. и 1500 Nm въртящ момент, предлаган от 2,700 оборота до 6,170.

Трансмисията, отново с впечатляващо име – Light Speed ​​Transmission, е 9-степенна, проектирана от компанията, като изобщо не включва традиционните синхронизатори. Това позволява превключване между предавките със „светлинна скорост“.

За разлика от традиционните DCT кутии, LST на Koenigsegg дава възможност за директна смяна между скоростите, независимо на коя се намирате в момента. Например, можете да минете от 7-ма на 4-та директно и то веднага без нужда от синхронизация. Цялата трансмисия тежи само 90 кг, заедно със съединителите, маховика, течностите, стартер и маслените помпи, което я прави далеч по-лека от всяка друга DCT скоростна кутия.

Карбон, карбон и още карбон

Карбоновият монокок на Koenigsegg Jesko е с 40 мм по-дълъг и 22 мм по-висок от този на Agera RS, за повече пространство вътре. Шасито е оборудвано с Triplex амортисьори отпред, които не позволяват вдигане на предницата и клякане на задницата при ускорение, както и системата за управление на задните колела.

Jesko

Карбоновите джанти са най-леките, които Koenigsegg някога са ползвали, като предните 20-инчови тежат по 5.9 кг, а задните 21-инчови – по 7.7кг. Koenigsegg твърди, че благодарение на огромния преден сплитер и още по-огромното задно крило, Jesko може да произвежда около 800 кг притискателна сила при 155 км/ч., 1000 кг при 171 км/ч. и 1 400 кг при максимална скорост. В бъдеще ще има версия с по-малко притискателна сила, която ще е с потенциал за бленуваните 300 мили/ч. (482 км/ч.)

Купето е оборудвано с Autoskin технологията на Koenigsegg, която представлява мини хидравлични задвижващи механизми, които могат да управляват всичко – от елементите на аеродинамиката до вратите и капаците, позволявайки безконтактно влизане. Системата се управлява чрез дистанционното управление на автомобила.

В допълнение, интериорът разполага с волан с два малки сензорни дисплея и нов компактен 5-инчов цифров дисплей.

Koenigsegg ще направи само 125 Jesko хиперавтомобила, с годишно производство от около 40 до 50 броя. Очаква се цените да започнат от 3 милиона долара, но пък вижте за какво ще ги дадете!