Koenigsegg го направи! Моделът на шведската марка Agera RS подобри световния рекорд 0-400-0 км/ч. на Bugatti Chiron и то с разлика. Длъжни сме да споменем, че радостта на хората от Bugatti продължи по – малко от месец.

Използваният Koenigsegg Agera RS, предназначен за американския пазар и разполагащ с 1360 к.с. и 1371 Nm след доработка на 5.0 литровия V8 twin turbo мотор, успя да преодолее дисциплината от 0 до 400 и обратно до пълен покой за 36.44 секунди, което е с умопомрачителните 5.52 секунди по-бързо от френския съперник. На всичкото отгоре шведът измина дистанция от 2441 метра, или с 671 метра по-малко от конкурента. Самото ускорение отнема 26.88 секунди и 1958 метра, а благодарение на карбоновите спирачки Koenigsegg-ът се заковава за 9.56 секунди и 483 метра.

Koenigsegg отдавна имат мераци да подобрят рекорда, като сегашното постижение е постигнато от клиентски автомобил, управляван от собственика си. Представяме си, какво би станало, ако използват топ модела си Regera в ръцете на професионален пилот и подготвен специално за рекорда. Трябва да обърнем внимание, че в настоящия успешен опит, пистата ( бившо военно летище, намиращо се в Дания ) не е предлагала перфектни условия. Системите против боксуване са работили до трета предавка, или иначе казано до 182 км/ч.

Шведите се справиха за отрицателно време с подобряването на рекорда, а по всичко изглежда, че нямат намерение да спират да намаляват числата. В Bugatti сериозно трябва да помислят какъв отговор могат да дадат, когато изкарат някоя Super или Grand Sport модификация, или каквото и гръмко име да и сложат, за да се противопоставят на конкуренцията.