Koenigsegg не се стреми към рекорд с Jesko. Важно е удоволствието

Jesko

Новият Koenigsegg Jesko предлага внушнителните 1578 к.с., но според шведския производител, мощността не е най-важният аспект в техните автомобили.

Говорейки пред Top Gear на автомобилното изложение в Женева, Кристиан фон Кьонигсег каза, че преследването на представяне никога не е било приоритет за марката. Тя просто иска да построи възможно най-вълнуващите автомобили.

„Дали за нас е важно да имаме най-мощната кола? Не. Мисля, че е по-важно да имаме най-вълнуващата кола. Мощността е лесен за започване, но никога не е била основният ни фокус, това е страничен ефект“ – каза фон Кьонигсег.

„Това е цялостно преживяване – да имаш контрол върху екстремна машина, която все още е приятна за каране. Не можеш да бъдеш просто пътник. Трябва да я хванеш за гушата. Трябва да имаш акустично преживяване“ добави фон Кьонигсег.

Jesko

Разбира се, докато конските сили не са всичко, те са важни, ако Koenigsegg иска да постигне целите си с хиперкара Jesko. Това включва достигането до максимална скорост от 300 мили/ч или 482 км/ч.

Въпреки че всички разговори за мощността не са от изключително значение, Agera RS понастоящем е най-бързият автомобил в света с максимална скорост от 445 км/ч. За да достигне до 300 мили в час, производителят ще построи специален Jesko с по-малки крила, които ще генерират по-малко съпротивление и притискане, но това не е много важно изискване.

Неотдавнашните тенденции при хиперколите накараха производителите да използват електрически двигатели, за да извлекат възможно най-добрата производителност. Макар че този подход обещава моментално ускорение, по-добро от това на Koenigsegg, основателят на компанията не изглежда особено притеснен. Вместо това той признава, че качеството на стартиращите компании за хиперавтомобили определено се е подобрило през последните години.