Koenigsegg може да участва в новия Le Mans клас за хиперколи

Le Mans

Кристиан фон Кьонигсег заяви, че основаният от него шведски производител се интересува от 24-часовото състезание на Le Mans в предстоящия хиперкар клас.

Разговаряйки с Road & Track наскоро, фон Кьонигсег заяви, че има интерес към сериите, но трябва допълнително да оцени правилата. Неговият коментар дойде след като FIA обяви всички правила за LMP1 класа.

„Първите правила наистина изключваха всяка възможност да се състезаваме. Така че, ние замразихме нашите усилия. Новите регламенти [обявени миналата седмица] изглеждат много по-осъществими, но все още не сме успели да ги оценим напълно. Интересът от наша страна продължава, но засега нямаме никакво готово съобщение“ – каза той.

Както по време на тазгодишното автомобилно изложение в Женева през март, така и през септември миналата година, Кьонигсег разкри интереса си към състезанията по издържливост. Компанията заявяваше, че няма да има никакъв смисъл да се състезава в сериите през последното десетилетие, защото правилата щяха да поставят в лоша позиция спрямо Porsche 911 и Ferrari 458.

Съгласно хиперкар регулациите, както специализирани прототипи, така и машини, базирани на пътни хиперавтомобили, могат да се конкурират при условие, че най-малко 20 производствени модела са построени за период от две години. Автомобилите ще имат минимално тегло от 1100 кг и ще произвеждат 750 к.с. Хибридните системи ще бъдат опционални, а онези участници, които управляват такива двигатели, не могат да имат електродвигатели с мощност над 270 к.с. Класът ще бъде отворен за сезон 2020/2021, а Aston Martin, Toyota и Scuderia Cameron Glickenhaus вече потвърдиха участие.

Ако Кьонигсег реши да се състезава, той може да направи това с Jesko, но ще трябва да ограничи своя двигател с мощност от 1600 к.с. до 750 к.с. Road & Track съобщава, че шведският автомобилен производител вече си представи състезателен модел, базиран на Jesko. Можете да го видите в галерията отдолу.