Volkswagen и Kia не са най-луксозните марки, но някои от техните модели надминават очакванията ни.

Настоящият флагман на VW е Arteon, базирано на Passat купе с четири врати, което се явява заместител на CC. Kia разполага с много подобен модел в своята гама – Stinger GT – въпреки че корейската марка предлага и K900 пълнофункционален луксозен седан на някои пазари. Throttle House постави Arteon R-Line и Stinger GT един до друг, за да види колко са сходни и, разбира се, колко са различни.

Струва си да се отбележи, че Stinger GT предлага по-ползотворно шофиране, тъй като седи на платформа със задно задвижване, докато Arteon използва архитектура на задвижване на предните колела, въпреки че и двете предлагат AWD като опция.

Stinger GT също е по-мощен. Неговият 3,3-литров twin-turbo V6 произвежда 365 к.с. и 510 Nm въртящ момент. Arteon, от друга страна, използва 2.0-литров TSI турбо 4-цилиндров агрегат, осигуряващ 268 к.с. и 350 Nm въртящ момент. И двата тествани автомобила разполагат с 8-степенни автоматични трансмисии и AWD системи.

Така че защо момчетата сравняват тези два автомобила, когато Kia има толкова много предимство пред VW по отношение на мощността и въртящия момент – и впоследствие, производителността? Е, колкото и изненадващо да звучи, те са доста близки, що се отнася до цената. Така че, на хартия, Stinger GT може и да е по-бърз, но в действителност дали ще е и по-предпочитаният?