Kia Sportage 2019 бе уловена почти без маскировка

Sportage

Фейслифтът на Kia Sportage бе забелязан наскоро на Nürburgring.

Изглеждайки доста познат, актуализираният модел е снабден с нова предна престилка, която включва нови отвори за въздух и по-остър вид. Кросоувърът има и нова хромирана решетка, актуализирани фарове и фарове за мъгла.

Задната част на кросоувъра до голяма степен е същата, но се разкриват някои дребни промени в стила. Най-забележимите разлики са новите задни светлини и отстраняването на тънката хромирана лента, използвана за свързването им. По-долу виждаме, че задната броня е модифицирана, за да отдели отразителите от светлините при заден ход.

Незначителните промени в стилистиката продължават в кабината, тъй като Sportage разполага с актуализирана система за инфоразвлечение, която е обгърната в метал. Допълнителни промени са трудни за установяване, но изглежда, че моделът ще има и нов лост.

Sportage 2019 ще стане първият модел на Kia, който ще се предлага с новия 48-V хибриден дизелов двигател. Наречен EcoDynamics +, той ще включва нов дизелов двигател, лек хибриден стартер-генератор и допълнителна 48-волтова литиево-йонна батерия с капацитет от 0,46 kWh. Хибридният стартер-генератор е свързан с коляновия вал на дизеловия двигател чрез ремък и може да предостави до 13 к.с. (10 кВт) електрозахранване. Той също така улавя кинетичната енергия от намалянето и спирането, за да презареди литиево-йонната батерия.

Малкият хибриден двигател ще дебютира в европейския Sportage по-късно тази година и в крайна сметка ще бъде представен в Ceed през 2019 година.

Спецификациите за САЩ остават непотвърдени, но е възможно вариантите на двигателя да бъдат същите. Ако това се случи, можем да очакваме 2.4-литров 4-цилиндров двигател със 181 к.с. и въртящ момент 237 Nm. По подобен начин може да видим и турбокомпресорен 2.0-литров 4-цилиндров двигател, който произвежда 240 к.с. и въртящ момент 352 Nm.