leon cupra

Преди почти година Seat Leon Cupra премина през пълен фейслифт, а тунинг ателието Je Design вече е подготвило интересен тунинг пакет от две нива за хот хеча.

Първият левъл (Stage 1) е представлява ъпгрейд, който увеличава мощността на колата до 355 к.с. (от 296 заводски) и до 450 Нм в сравнение със стоковите 380.

От друга страна Stage 2 е малко по-скъп, но пък получавате 375 к.с. и 470 нютона, които ви изпращат в директен сблъсък с един от доминаторите в лигата на хот хечовете Audi RS3 Sportback, който ползва по-голям 2.5 литров 5 цилиндров турбо мотор срещу 2.0-литровия 4 цилиндров на Leon Cupra.

Цялата математика изброена по-горе се отразява и на динамиката отново по два различни начина:
Stage 1 модификацията завишава максималната скорост до 265 км/ч, а втората фаза премахва електронния ограничител и позволява вдигането на 285 км/ч. Нещо, което е предизвикало и разкрасяване на външния вид с някой друг спойлер.

Калниците са силно разтеглени, предната броня е сменена с доста по-агресивна, огромно регулируемо крило е кацнало на покрива, а на задния дифузьор биха завидяли и инженерите по аеродинамика във Формула 1. Je Design поставят горещия Seat Leon върху 4 20 инчови джанти с нахлузени гуми Hankook 265 мм.

Изпускателните тръби, които виждате на снимката са с двойни накрайници, всяка тръба от които е с диаметър 80 мм. Може да се поръча и във вариант само с по една тръба в двата края с 90 милиметров отвор. Напред изпускателната система е от неръждаема стомана с възможност за промяна на звука чрез електронно регулиране на звуковите клапи през мултимедията в купето.

За да бъде картинката завършена и Cupra-та стабилна в завоите, от JE са инсталирали комплект понижаващи пружини, които правят колата с 20 мм по-близо до земята. Срещу доплащане клиентите могат да получат и пълно регулируемо окачване на KW позволяващо „лягането“ на автомобила с още 25 мм надолу.