Jaguar XE SV Project 8 подобри рекорда на „Ринга“ за седан

Jaguar XE SV Project 8

Jaguar XE SV Project 8 се превърна в най-бързия седан на пистата Nurburgring. На него му отне едва 7 минути и 23 секунди.

Предишният рекорд беше 7 мин. 32 секунди и се държеше от Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio. Jaguar успя обаче да го намали с девет секунди с XE SV Project 8.

За разлика от Giulia Quadrifoglio, която се продава в целия свят и в голям брой, Jaguar ще изгради само 300 броя от Project 8. Въпреки това, той показа на германците и италианците, че не могат да доминират вечно на пазара на бързите лимузини.

Говорейки за рекорда на Nurburgring, изпълнителният директор на Jaguar Land Rover Special Operations Джон Едуардс заяви: „SVO съществува, за да достига границите на производителността, лукса и възможностите на всички терени. Ръчно-сглобеният XE SV Project 8 е жив пример като извлича по-висока производителност от най-компактния седан с четири врати на Jaguar. Рекордът на Nurburgring Nordschleife подчертава нашия стремеж да доставим най-екстремния Jaguar досега на клиенти, жадуващи да се насладят на този сензационен седан.“

Сърцето на XE SV Project 8 е 5.0-литров V8 двигател с 600 к.с и механичен компресор. Свързан с 8-степенна трансмисия, супер седанът може да ускори до 100 км/ч. само за 3,3 секунди и да достигне максимална скорост от 321 км/ч.