Jaguar I-PACE 2019 ще е шамар за Tesla Model X

I-PACE

Jaguar представи първия си електрически автомобил, I-PACE. Той обещава спортно представяне на автомобила, следваща генерация интелигентна технология, съчетана с практичността на SUV.

Благодарение на литиево-йонната батерия с мощност от 90kWh с 432 клетки, I-PACE обещава максимален пробег от 475 км. Собствениците могат да зареждат автомобила до 80% за 85 минути, като използват 50kW DC зареждане. С бързо зареждащо устройство с мощност 100kW това време ще бъде само 40 минути.

„Започнахме на чисто, за да използваме нова електрическа технология с архитектура, създадена от нулата, за да оптимизираме производителността, аеродинамиката и вътрешното пространство. Резултатът е „I-PACE“ – истински Jaguar и истински електромобил, ориентиран към шофирането“ заяви изпълнителният директор Иън Хобан.

„За клиентите на I-PACE – бензиностанциите са в миналото, като след нощно зареждане те ще се събудят всяка сутрин с“ пълен резервоар гориво „!“

Онези, които ще използват домашното зареждане през AC контакт (7kW), ще получат 80% зареждане в рамките на малко над десет часа, така че една нощ трябва да е достатъчна, стига да включите колата вечерта.

За да се движи, Jaguar поставя два електродвигателя на всяка ос, произвеждайки комбинирано 395 к.с. и въртящ момент от 696 Nm, като всичко се изпраща към всички колела.

Шофьорите могат да достигнат с I-PACE от 0 до 100 км/ч. само за 4,5 секунди. Що се отнася до характеристиките на управлението, този SUV има устойчивост на усукване от 36 kNm/градус, най-висока от всеки модел Jaguar, плюс допълнително въздушно окачване и перфектно разпределение на тежестта от 50:50 благодарение на поставянето на батерията. Британският производител използва фрази като „изключителен комфорт при пътуване“ и „ангажираща динамика при шофиране“, за да опише какво е да се кара I-PACE.

Дизайнът на I-PACE е елегантен, почти купе-подобен, а според Jaguar, той е повлиян от иконичния суперавтомобил C-X75. Благодарение на дизайна на кабината и на задната част, коефициентът на съпротивление е само 0.29Cd. Междувременно, за да постигне баланс между охлаждане и аеродинамика, в решетката има активен механизъм, който се отваря, когато автомобилът се нуждае от въздух.

Интериорът е сравним с този на голям SUV, казва производителят, въпреки общите размери на I-PACE. Отзад има 890 мм. пространство за краката и 656 литра багажно пространство или 1 453 литра, ако сгънете седалките.

Що се отнася до технологията, I-PACE идва с новата система за инфоразвлечение Touch Pro Duo на Jaguar, съчетаваща сензорни екрани, сензори и бутони, реагиращи на допир. Други характеристики включват новата система за навигация, Amazon Alexa Skill и безжични актуализации на софтуера – първият модел на Jaguar с подобни функции.

Jaguar I-PACE 2019 е на цена от £ 63,495 в Обединеното кралство и вече е на разположение по поръчка в спецификациите S, SE и HSE заедно с First Edition модел.