Jaguar I-Pace 2019 обра наградите за Световен автомобил на годината

Световен

Jaguar I-Pace е големият победител на 2019 World Car Awards, които се провеждат пред медиите на автосалона в Ню Йорк. Като цяло британският електрически SUV спечели три награди в три категории.

Световен автомобил на годината: Jaguar I-Pace

За наградата Световен автомобил на годината, I-Pace беше предпочитан пред Audi E-Tron и Volvo S60/V60. Той е първи и в категориите Дизайн на годината и Зелената кола на годината, където победи съответно Suzuki Jimny и Volvo XC40, и Audi E-Tron и Hyundai Nexo.

„За мен е чест, че Jaguar I-Pace получи такива оценки от престижното жури“, заяви изпълнителният директор на JLR Ралф Шпет. „Започнахме с идеал, който се стреми към нула; нулеви емисии, нулеви инциденти и нулеви задръствания. I-Pace е първата ни стъпка към постигането на тази цел и беше замислена, когато електромобилите бяха малко повече от нишов избор.“

Мощен автомобил на годината: McLaren 720S

Кандидатите във въпросната категория трябва да имат произведени най-малко 2000 бройки годишно. Те също така трябва да бъдат продавани на поне два континента между 1 януари, 2018 г. и 31 май 2019 г. McLaren 720S отговаря на тези стандарти, като същевременно впечатли достатъчно журито, за да спечели наградата.

„Ние се чувстваме благодарни винаги, когато един от нашите автомобили печели награда, но когато 720S спечели World Performance Car, това е особено специално“, коментира главният изпълнителен директор на McLaren Майк Флюит. „Ние вярваме, че 720S е революционна стъпка напред както за McLaren, така и за сегмента на супер-автомобилите. Признателността от организация, съставена от най-уважаваните медии по света, е голяма чест за нас.“

Луксозен автомобил на годината: Audi A7

10-та награда от престижната класация за Audi идва за модела A7, който е първи в луксозния сегмент. Купето с четири врати се оказа по-популярно от другите двама финалисти – BMW 8-Series и Audi Q8.

„Голяма чест е за Audi да спечели наградата“ World Luxury Car „два пъти поред“, заяви членът на борда на Audi за техническо развитие, Ханс-Йоахим Ротенпилер. „Много се гордеем с тази награда, защото тя показва способността на Audi да развива водещи премиум коли в различни сегменти.“

Градски автомобил на годината: Suzuki Jimny

Suzuki бе награден за новия Jimny, който бе обявен за градски автомобил на годината. Малкият SUV се сблъска с Hyundai и Kia в големия финал, представени от AH2/Santro и Soul.

„Ние в Suzuki сме много горди да получим тази награда“, каза президентът Тошихиро Сузуки. „Jimny е единственият, компактен, автентичен офроудър и ние останахме верни на тази концепция почти 50 години. Сега тя има много фенове по целия свят, които се радват на отличната му производителност и уникален функционален дизайн, както на пътя, така и извън него. ”

2019 Световен автомобил на годината: Jaguar I-Pace

2019 Световен зелен автомобил на годината: Jaguar I-Pace

2019 Световен автомобилен дизайн на годината: Jaguar I-Pace

2019 Световен мощен автомобил на годината: McLaren 720S

2019 Световен луксозен автомобил на годината: Audi A7

2019 Световен градски автомобил на годината: Suzuki Jimny