Jaguar F-Type 400 Sport мигновено разби схващането от началото на века, че Jaguar е марка за улегнали господа. Агресивният дизайн веднага ни подсказва, че с тази кола не трябва да се шегуваме. Лимитираната версия на F-Type, ще се произвежда само една година, така че ако имате мераци да се сдобиете с чисто нов такъв, то приятели – побързайте!

Jaguar F-Type 400 Sport разполага с 3-литров V6-ак със суперчарджър, а конските сили са ни подсказани и в името му – точно 400 или иначе казано с 20 повече от стандартната версия на модела. Скоростната кутия е 8-степенна, произведена от ZF. Ускорението до 100 отнема 4.9 секунди, а максималната скорост е 275 км/ч. Задвижването е на задния мост, а има и AWD версия, това вече е избор на клиента.

 

Лимитираната версия се отличава освен с мощността си, и със своята визия и интериор. На няколко места откриваме баджове “400 Sport“, които да напомнят, че колата е нещо наистина специално. Логото го намираме на предният лип, на багажника и върху спирачните апарати. Спортистът пък е обут със стилни 20 инчови графитено-сиви джанти. Надниквайки вътре в Jaguar-a, веднага ни прави впечатление бродираният добре познат надпис “400 Sport“ с жълт шев на седалките. Същият шев покрива още таблото, волана, скоростния лост и корите на вратите. Педалите пък са с хромирано покритие и изглеждат просто жестоко.

Тъй като не сме имали честта да седнем зад волана на Jaguar F-Type 400 Sport, ще се доверим на късметлии, които вече са имали този шанс. А доколкото разбираме, зашеметяващата визия е нищо спрямо усещането, което ви подарява спортистът. Веднага щом натиснете педала на газта, колата изръмжава, от ауспусите се прокрадват пламъци, а гърбът ви се залепва за седалката. Щом стигнете до завоите, F-Type не просто не се плаши, а ги яхва както опитен сърфист вълните. Благодарение на технологиите в колата за недозавиване дори не може да става дума. Окачването типично за спортен автомобил е твърдо и придава усещане, че сте едно с асфалта.

И все пак с тегло от над 1600кг. и “едва“ 400к.с., ако от Jaguar искат да са конкуренти с Porsche 911 или Audi TT-RS, то трябва да поработят още малко в тази насока. Бавният touch-screen дисплей на мултимедията също е нещо, на което британците трябва да обърнат внимание.

В заключение, трябва да кажем, че Jaguar F-Type 400 Sport e страхотен автомобил, но с цена от над 130 000 евро определено не е за всеки. Също така не трябва да забравяме, че лимитираната версия е с едва 20 коня по-мощна от нормалната, чиято цена е една идея по-достъпна. И все пак Jaguar-a е един страхотен спортен автомобил и всеки, който има шанс да се докосне до него, съвсем спокойно може да се счита за истински късметлия.