Jaguar F-Type може да получи електрическа версия в следващото поколение

F-Type

Jaguar официално се включи в пазара на електрически автомобили с пускането на новия I-Pace. Можете да заложите, че ще има още модели, а според най-новата информация, идваща от Великобритания, това може да засегне и F-Type.

Според Autocar британският производител обмисля да създаде изцяло електрическа версия на следващото поколение F-Type. Но това все още не е сигурно.

Въпреки че спортният автомобил на Jaguar вече е на шест години, не се очаква подмяната му да се появи скоро. Главният дизайнер на компанията, Иан Калъм, каза пред Autocar , че „като специална кола, тя ще има по-дълъг живот от основните модели“, но „ще има бъдеще за F-Type“.

Това, как изглежда бъдещето, е предмет на доста спекулации. Миналия месец излезе информация, че Jaguar Land Rover сключва сделка с BMW, за да замени своя прочут, но застаряващ 5.0-литров V8, с 4.4-литров twin-turbo V8 на германския производител. Той вероятно ще намери своя път в следващия F-Type, преди да бъде внедрен в други JLR модели, включително заместващите Jaguar XJ, Range Rover и Range Rover Sport.

Това не е първи подобен случай: Range Rover от второ поколение (1994-2002) предлага 6-цилиндров дизел, произведен от BMW, а моделът от трето поколение включва точно такъв 4.4-литров V8, пак от BMW до 2006 г., когато Jaguar AJ-V8 се появи.

Вероятно следващият F-Type ще продължи да предлага 4-цилиндровите двигатели на Ingenium от JLR, като BMW V8 ще задвижва топ версията. Но добавянето на изцяло електрически вариант би могло да даде на Jaguar съперник на предстоящия Tesla Roadster, както I-Pace се конкурира с Model X.