Jaguar D-Type се завръща с нови 25 модела

Jaguar Land Rover влезе в архивите си и съживи редица емблематични модели, а последният, който ще бъде възкресен, е легендарният D-Type.

Последният D-Type е построен преди близо 62 години, но Jaguar Classic ще възобнови производството скоро и първият модел, инженерен прототип, ще бъде представен утре в Salon Retromobile в Париж.

D-Type не е толкова известен като E-Type, но моделът е осигурил своето място в историята, като печели 24 часа на Льо Ман през 1955, 1956 и 1957. Jaguar казва, че всеки аспект от колата ще бъде автентичен с оригиналните спецификации и това очевидно включва 6-цилиндровия XK двигател.

Клиентите, които поръчват колата, могат да избират между спецификацията 1955 Shortnose или варианта Longnose от 1956. Инженерният прототип представлява последния модел, а Jaguar казва, че е лесно разпознаваем с удължения си капак, бързото сменящите се спирачни апарати и задния край.

Производството ще бъде ограничено до 25 единици, като първоначално Jaguar планираше да построи 100 D-Type. Само 75 единици са били построени, така че компанията ще спази обещанието си шест десетилетия по-късно.

В изявление, директорът за класически автомобили на Jaguar Land Rover Тим Ханиг заяви: „Jaguar D-Type е един от най-емблематичните и красиви състезателни автомобили на всички времена, с изключителен рекорд в най-тежките моторни състезания в света. Възможността да продължим успеха на D-Type, като завършим планираното производство в Ковънтри, е един от онези проекти, които са веднъж в живота, и които нашите експерти от световна класа в Jaguar Land Rover Classic са горди да изпълнят. “

Jaguar не разкри колко ще струва D-Type, но вече приема заявки от клиенти.