Jaguar превърна F-Type в рали звяр

F-Type

Рали автомобилите в днешно време са всички базирани на масовите субкомпактни хечбежи, като Ford Fiesta и Volkswagen Polo. Но имаше време, когато те бяха истински спортни коли. Jaguar се връща към тази ера с чисто нов рали F-Type.

И не става въпрос за F-Type купе. Рали версията е базирана на роудстъра. Подобно на сегашните WRC машини, Jag поставя 4-цилиндров турбо агрегат – макар и по-голям – 2.0 литра, разполагащ с 296 к.с.

Британският производител не казва дали моделът е със задно или задвижване на всички колела. 4х4 задвижването е на разположение в роудстъра, но не се предлага с този мотор.

F-Type рали моделът заема елементи от „Checkered Flag“ версията и отдава почит на XK120, който се състезава в началото на 50-те години на миналия век. Jaguar също така модернизира автомобила по стандартите на FIA, снабдявайки го с ролкейдж, състезателни седалки с 6-точкови колани, пожарогасител и допълнителни фарове отпред. Също така са монтирани по-големи спирачки, регулируеми амортисьори, нов диференциал с ограничено приплъзване, хидравличната ръчна спирачка и специални джанти с гуми за чакъл.

„Възможността да се създаде автомобил за рали не идва много често, така че бях очарован да видя как бихме могли да превърнем модерния ни спортен автомобил в нещо подобно“, каза дизайнерът Иън Калъм. „Тези модели са вдъхновени от XK 120 и всички велики Jaguar спортни автомобили, включително и най-новия F-TYPE Checkered Flag Limited Edition.“

Jaguar разкри необичайната си нова машина на отсечка в Walters Arena в Южен Уелс и ще я покаже на света през следващите месеци.