Jaguar планира електрическа хиперкола

Jaguar

Jaguar е известен най-вече като луксозен автомобилен производител. Но е известно, че те произвеждат и спортни коли. Суперколи, дори. И може би нов електрически хиперкар, ако най-новите доклади се окажат верни.

„Електрическият автомобил е много елегантно решение и това може да е от градска кола чак до хиперкар“, каза Дейв Шоу, инженерният мениджър зад новия Jaguar I-Pace. „Мисля, че се движим напред, след като хората приемат, че всъщност има повече предимства, които идват с електромобил, отколкото негативи, защо това да не работи и при хиперкарите?“

Историята на суперавтомобилите със средноразположен двигател на Jaguar датира от XJR-15, разработена с Tom Walkinshaw Racing в началото на 90-те години на миналия век. Той е снабден с 6.0-литров V12 в средата на първото масово шаси от въглеродни влакна и е произведен в 53 броя.

След като Jaguar Sport приключи с XJR-15, той построи легендарния XJ220. Въпреки че първоначално е проектиран да включва V12 и задвижване на всички колела, завършеният продукт разполага с 3.5-литров турбо V6 със задвижване на задните колела. Той все още е един от най-бързите суперавтомобили на своето време и Jaguar произвежда 281 от тях.

Неговото наследство дълго не бе продължавано, докато компанията, която понастоящем е под ръководството на Tata, разкри концепта C-X75 през 2010 година. Той бе проектиран с модерна турбо хибридна система за задвижване, но впоследствие беше преработен с 1.6-литров 4-цилиндров хибриден агрегат с два компресора. Но освен няколко прототипа – някои от които бяха използвани във филма „Джеймс Бонд“ –  Спектър“ – той никога не е пускан в производство.

Няма индикации какво може да направи Jaguar с чисто електрическа хиперкола. Но скъпата платформа, върху която е построен новия I-Pace, е проектирана да бъде изключително гъвкава и Jaguar е придобил ценни знания по отношение на електрическите характеристики във Formula Е. Надяваме се, че ако и когато електрическия хиперкар пристигне, ще се окаже достоен наследник на суперавтомобилите, които дойдоха преди това.