Infiniti Q Inspiration ще разпали страстта ви към седаните

Q Inspiration

Infiniti разкри новия концепт Q Inspiration на NAIAS 2018. Това е кола, която отразява новия дизайнерски език на автомобилния производител, като същевременно подсказва, че в най-близко бъдеще може да се появи премиум спортен седан със среден размер.

Отвън, концепцията се отличава с класически форми, макар и с подобни на купе пропорции и удължен силует. На предната броня има голяма двойна решетка, насечен преден капак и въздухозаборници, подобни на остриетата, които са пред колелата.

Други забележителни външни характеристики са тънките LED светлини, задни врати, отварящи се в обратната посока и единична задна светлина.

„Премиум седан класът стана доста консервативен. INFINITI Q Inspiration визуализира нещо, което може да се хареса на по-младата аудитория, която търси модерен дизайн и нови технологии, за да ги вдъхнови и да им даде възможности“, каза вицепрезидентът на марката Кристиан Моние.

В интериора, всичко е много минималистично, с ориентирана към водача кабина, която намалява шума за пълна концентрация. Всеки пътник получава сензорен екран (HMI – Human Machine Interface), като системата може да следи и биометричните данни на пасажерите.

Q Inspiration

„Интериорът на Q Inspiration се свежда до минималистичен образ на благополучие и комфорт и се стреми да създаде топла и безкомпромисно модерна атмосфера, каквато често се намира в жилищната архитектура на Токио. Целта е да се даде възможност на потребителите в новата епоха на свързаност, като същевременно обогатява шофирането с материали от най-високо качество, изработени от ръцете на майстори“, заяви Карим Хабиб, директор на дизайна на Infiniti.

Говорейки за висококачествени материали, вътрешните джобове на вратите на Q Inspiration са облицовани с материал „Nishijin-ori“, който включва златни парчета от хартия, изтъкани с копринени нишки. Освен луксозен, този материал действа и като високотехнологичен сензор, който позволява на пътниците да включват и регулират осветлението.

Q Inspiration

Под капака двигателната система VC-Turbo на Q Inspiration постоянно регулира компресията, за да оптимизира разхода на гориво. Според японския автомобилен производител този двигател ще предложи нов подход към доставката на мощност в седан сегмента, доказвайки, че не само хибридни или дизелови двигатели могат да доставят висок въртящия момент или добра икономия на гориво.

Що се отнася до безопасността, Q Inspiration показва следващия етап на развитие на автономната система за задвижване ProPILOT на Infiniti, която позволява на шофьорите да запазят контрол над своето превозно средство, действайки като втори пилот. Въпреки това, когато водачът иска да се отдръпне и отпусне, системата ще осигури автономна възможност. То включва шофиране по магистрала и автоматична навигация.