Hyundai Veloster N започва война с VW Golf GTI

Veloster N

Hyundai N спортната линия изглежда като истинската сделка с i30 N и наскоро обявения Veloster N с 275 конски сили. Въпреки че това е първият опит на корейската марка за хотхеч, производителят на автомобили е изключително уверен. Така че вероятно ще видим война с Volkswagen.

Според Алберт Бирман, директор на N отдела на Hyundai, каза пред австралийските журналисти, че Golf GTI не е в състояние да се справи с ден на пистата. Бирман обаче твърди, че новите Veloster и Veloster N са създадени за силни усещания.

„Може да има GTI, които са подходящи за пистата, но ако вземете стандартния GTI, това не е така“, каза Biermann на автомобилното изложение в Детройт. „Така че с N ние ясно искаме да бъдем по-подготвени за шофиране на пистата и да му дадем повече характер и най-важното нещо – да го направим по-забавен за каране“.

По-конкретно, ръководителят на марката заяви, че Golf GTI се разпада след няколко обиколки на пистата. Попитан за това какво се разпада в хотхеча на VW, когато се движи в темпо, Биеман просто каза „всичко“.

Лидерът в сегмента е голяма хапка за втория опит на корейците. Тези изявления очевидно разстроиха Майкъл Барч, изпълнителен директор на Volkswagen Australia, който имаше какво да каже на Бирман.

В нов доклад на Motoring се казва, че Барч отхвърля изявленията на Бирман. „Големи претенции са изказани за предполагаеми съперници, които все още не са в продажба“, каза той. „Всеки проект може да прекара ден на пистата, но опитът, необходим за разработването на GTI и R автомобилите, които също са отлични в реалния свят, е доста трудно спечелен.“

Споровете между двамата висши мениджъри е рядък, тъй като производителите на автомобили обикновено реагират по един и същи начин, когато друга компания вярва, че техният продукт е по-добър. Но това доказва, че Бирман и екипът на N подразделението на Hyundai наистина вярват, че имат победител в ръцете си с Veloster N.