Hyundai Kona Electric 2019 с удължен пробег

Kona Electric

Когато Hyundai представи Kona Electric в Северна Америка на автомобилното изложение в Ню Йорк, компанията заяви, че моделът ще може да измине около 402 километра между зарежданията.

Това беше впечатляващо и се оказва, че крайните данни са още по-големи. Официалните стойности от EPA са излезли и показват, че моделът ще има пробег от 415 км.

Това поставя Kona Electric на върха, тъй като моделът може да измине 32 километра повече от Chevrolet Bolt и 172 километра повече от Nissan Leaf. По-впечатляващо е, че Kona Electric може да пътува три пъти по-далеч от Fiat 500e, който има пробег от само 135 км.

Макар че електрическият Hyundai е отвял конкуренцията, нещата не стоят точно така от гледна точка на ефективността. Kona Electric има еквивалентен рейтинг по разход на гориво доста близък до Bolt. Отбелязва се, че и двата модела имат годишен разход за „гориво“ от приблизително 550 долара.

Цената на Kona Electric остава неясна, но тази есен вероятно ще разберем. Независимо от това, моделът ще има литиево-йонна батерия с мощност 64 кВт, която задвижва електрически мотор, който развива 201 к.с. и въртящ момент от 392 Nm.

Разбира се, електрическото задвижване има някои недостатъци, тъй като Hyundai казва, че ще отнеме приблизително 9 часа и 35 минути, за да заредите батериите със зарядно устройство от второ поколение. Това време обаче може да бъде драстично намалено до 54 минути с бързо зареждащо устройство от трето поколение с мощност 100kW.