Hyundai Elantra GT Sport е достъпен хотхеч

2018 Elantra GT Sport 7DCT

Вече повече от две години бившият главен инженер на M-подразделението в BMW – Алберт Бирман работи в Hyundai. Вече станахме свидетели и на едно от първите му творения за южнокорейците – Hyndai Elantra GT Sport.

Моделът на корейците е може би най-достъпният “хот хеч“ на пазара с предно предаване. Не искаме да ви убеждаваме, че хечбекът е най-добрият сред конкурентите, но предвид това, че е по-достъпен от VW Golf GTI и Honda Civic Si, то определено трябва да му обърнем внимание. Hyundai-ът разполага с 1.6-литров двигател с турбокомпресор, предлагащ 201 к.с. и по-важното – 264 Nm от 1500 до 4500 об/мин. Напълно достатъчни за размера на колата, за да ви осигурят нужната динамика и удоволствие. Elantra GT се предлага с две скоростни кутии – 6-степенна механична, която е повече от страхотна и 7-степенна автоматична с двоен съединител. Джантите, които предлага Hyundai са 17 и 18-инчови.

2018 Elantra GT Sport 7DCT

В завой хот хечът недозавива леко, което е напълно нормално за такъв тип автомобил. Все пак управлението му не е драматично и стой добре на пътя. Качеството на возене е сравнимо с останалите конкуренти, но ще ви напомня за пътя, по който карате. Забелязва се по-засилен шум в купето заради широките гуми и трудното за изолиране купе. Няма да усетите загуба на сцепление на задните колела, преди предните да го изгубят. Трябва много да се постараете, за да усетите на какво е способно GT-то. Корейците споделят, че моделът е снабден с електрическо управление на волана. Не сме сигурни колко добра идея е това.

Hyundai Elantra GT Sport ви дава избор в какъв режим да карате колата – обикновен и „Sport“. Когато пожелаете да раздавате газ, само с натискане на бутона, колата моментално се преобразява. Воланът се втвърдява, окачването също, а автоматичната скоростна кутия започва да превключва в по-високи обороти. Ако искате да усетите най-доброто от машината в спортен режим, вземете си я с ръчна скоростна кутия. Автоматикът в ръчен режим работи изключително гладко и приятно, като смяната на предавки от перата е незабележима.

При избора на DCT скоростна кутия ще се лишите от панорамния покрив , осем-инчова навигационна система, Blue Link система и медийна карта, Infinity Premium Audio система със седем говорителя и вентилирани предни седалки. В GT Sport Tech Package всичко това присъства за сметка на асистент при спиране и следене на лентите. На кого му трябват като имаме три педала.

В интериора на Elantra GT Sport правят впечатление вентилираните предни седалки с подгрев, кожени повърхности и червени акценти. Всичко изглежда изпипано с изключение на евтината централна конзола.

По-евтиният вариант Elantra GT идва с 2.0-литров агрегат без турбо. Той предлага 161 коня и 203 Nm. Моделът идва и със стандартно окачване на задната ос, докато при Sport то е multi-link.

Elantra GT не предлага много място за пътниците на задната седалка, но що се отнася за товари, пространството превъзхожда конкурентите Chevrolet Cruze, Ford Focus, Mazda3, VW Golf и Toyota Corolla. Корейците заявяват дори, че GT-то е по-малка и спортна алтернатива на малките кросоувъри. То се цели в Toyota CH-R, Mazda CX-3, Chevrolet Trax и Jeep Renegade по обем за багаж.

В крайна сметка изглежда, че Hyundai най-сетне са решили проблемите със своите шасита и успяха да създадат бюджетен автомобил за ентусиасти. 2018 Elantra GT Sport е доказателство за излизане от кризата и с нетърпение очакваме да видим развитието на корейската марка.