hyundai

Преди няколко седмици в Детройт бе представен новия Hyundai Veloster N – първият модел на компанията изцяло поел тежестта на буквата N, обозначаваща спортното подразделение на марката.

Вече е известно, че моделите носещи въпросната буквичка на задния си капак ще представляват леко модифицирани версии на базовите си варианти, а с един такъв ви запознахме бегло преди известно време – Hyundai i30 N.
Сега корейската фирма обяви част от бъдещите си планове за участия в моторните спортове, като сподели, че си партнира с екипа на Браян Херта – победител на Индианополис 500 в създаването на автомобил и отбор в TCR (Шампионат за туристически автомобили).

Hyundai i30 N е на практика първият официален N-ков модел на компанията, който по същество е идентичен с Elantra GT Sport предлаган на американския пазар, но с турбиниран двигател, 271 к.с., спортни седалки, по-големи джанти, червени акценти по тялото и фино спортно крило. Тук обаче говорим за версията на модела преминала пълна подготовка за агресивните състезания от туристическия шампионат.
i30 N TCR има 350 к.с. и 6 скоростна трансмисия, още по-големи спортни джанти, раздуфки и „самолетно“ крило зад себе си. Разбира се окачването е модифицирано регулируемо, спирачките за заменени с 15-инчови дискове отпред и 10,9-инчови отзад, захапани от апарати Brembo.

Теглото на хомологирания спортен кореец е точно 1280 кг с шофьора на борда, което е с 90 кг по-малко от Elantra GT.
Етапите от Pirelli World Challenge Touring Car Racing 2018 започват на 23 март, а ние нямаме търпение да видим какво ще ни покаже i30 N TCR на трасето !