Държим да започнем с кратка история отпреди осем години. През 2009 г. Lamborghini показаха нещо, от което ти спира дъхът – 550-2 Balboni. Откакто VAG придоби италианската марка, обаче се наблюдава забележителна промяна във фокуса ѝ. Автомобилите станаха по-безопасни, по-технологично напреднали и със задвижване на четирите колела. Всички тогава си мислеха, че „биковете“ са загубили самоличността си.

Balboni-то бе доказателство, че Lamborghini все още имат сърце и душа. Шосейният болид бе със задно предаване и ръчна скоростна кутия. Той бе по-бавен, с по-малко мощност и по-труден за каране от стандартното 560-4 Gallardo. Но въпреки всичко се превърна в пълноправен член на Gallardo семейството. След като дойде време за смяна на поколенията, се очакваше на бял свят Huracan със същите характеристики. Той не закъсня и дойде през 2016 г. като по никакъв начин не разочарова. Днес пред нас стои LP580-2 Spyder – бясното продължение без таван.

От името ясно личи, че LP580-2 разполага с по-малко мощ от LP610-4 – съответно 572 и 602 к.с. Същественото в случая е, че предаването на „по-слабичката“ стрела е към задните колела изключително. Това разбира се влияе негативно на показателите, но на кого му пука. Но ето ви ги за справка. LP580-2 вдига 100 км/ч за 3.4 секунди и максималната скорост е 320 км/ч, докато на LP610-4 му отнема 3.2 секунди до 100 и топ скорост от 325 км/ч.

Предвид задното предаване на Huracan LP580-2 е ясно, че предните колела служат само за завиване, а фокусът на задвижването е поверен на задната ос. Това автоматично елиминира хроничното недозавиване, което е често срещано при AWD моделите, но и лишава от възможности на управление във всевъзможни условия. Все пак защо бихте си купили Lamborghini, за да го карате в дъжд и сняг ли???

Специално внимание е обърнато на двигателя и скоростната кутия. Освен Audi R8 сякаш в момента не се произвежда друг такъв автомобил с атмосферен V10 двигател. Той направо реве и иска сякаш да се откъсне от шасито. Този звук не бива за нищо на света да се заглушава. Агрегатът е леко дефорсиран и достига максимална мощност при невероятните 8000 об/мин., което е с 250 по-малко от AWD версията. В режим „Corsa“, „лютеницата“ започва при 8500 об/мин и при натискане на перата зад волана с грохот се включва мигновено следващата предавка.

При другите два режима – „Sport“ и „Strada“, превключването на предавките е гладко и бързо и направо не се усеща. Скоростната кутия е може би най-съвършената PDK кутия и единствено обортомерът и шумът от двигателя подсказват за бързата смяна. При задържане на лявото перо можете директно да слезете до най-долната възможна предавка и превключване от 7-ма до 2-ра примерно става мигновено.

Трябва да се отбележи, че ESC системата е натрапчива при режимите  „Sport“ и „Strada“, докато при „Corsa“ Huracan-ът ви оставя почти сами. Pirelli са ви предвидили гумите P Zero, но ако искате да изцедите максималното от „бикчето“, на разположение имате и Trofeo, и Trofeo R, с които ще забравите за проблеми с управлението.

Визуално Huracan LP580-2 се отличава от LP610-4 с променена предна броня и въздуховода между стоповете. Промените още повече крещят, че това е типично Lamborghini и острата стойка се отличава отдалеч. Бъдете сигурни, че навсякъде ще будите възхита и удивление в този автомобил и всеки ще иска да ви снима.

Драматичната визуализация продължава и в интериора. Централната конзола е обсипана с бутони и ключове, но най-голямо впечатление прави червеният ключ за запалване. Вътре ще се чувствате като в кабината на изтребител Eurofighter. Кокпитът не е претрупан, а перфектно балансиран между удоволствие и функционалност. Насреща ви посреща голям TFT дисплей, който дава информация за всичко нужно. За пасажерите обаче не са предвидени подобни заигравки.

Все пак в новия Huracan LP580-2 не можете да имате всичко. При включена навигация оборотомерът  изчезва, както и няма възможност той да се вижда заедно с километраж. Интерфейсът е взет директно от Audi и изглежда леко остарял. Бегачката със задно предаване на Lamborghini не е удобна за хора по-високи от 1.80м. Традиционно мястото за багаж е нищожно, предвидено предимно отпред.

Lamborghini Huracan LP580-2 е от онези коли, които трябва да се обичат. Въпреки недостатъците от задното предаване, автомобилът е много по-вълнуващ и въвличащ ви в лудостта, която предлага един „бик“. Възможността за поднасяне и ревящият V10 двигател си заслужават всяка стотинка. Версията кабриолет ще ви понесе на крилете на скоростта и въпреки по-бързи и по-съвършени коли на пазара днес, няма нищо по-вълнуващо от атмосферен 10 цилиндров звяр със задно и без покрив. Това е автомобил, който дълго се гледа след като слезете от него, предимно с чаша в ръка, защото вътре отсъстват държачи.