Honda NSX Concept е това, което всички искаме

NSX

Създаването на нова версия на класически спортен автомобил като Honda NSX и Toyota Supra никога не е лесно.

Докато Supra Mk4 и оригиналният NSX разтърсиха пазара на спортните коли при пускането им, техните наследници не се справят по най-добрия начин. Дебатът бушува от доста време по отношение на дизайна на новите автомобили, по-специално на Honda, която събужда множество полемики.

Мнозина се оплакват, че новият NSX прилича твърде много на други суперкари със средноразположен двигател, като Audi R8 например. Въпреки че можем да видим смисъл в това, дизайнът му не е чак толкова лош. Но какво да кажем за този проект на дизайнера Матео Мариуцо, който си представя как би могъл да изглежда новият NSX, ако японският производител възприеме повече черти от оригинала, вместо да предпочете нещо съвсем ново.

Цялостната форма на концепцията има редица очевидни прилики с първия NSX и не прилича на сегашния автомобил. Например, кабината е поставена по-напред, а колата разполага с изключително дълга задница. Говорейки за задната част, тя се отличава със задни светлини, подобни на дизайна на оригиналните, но актуализирани със светодиоди и по-подходящи за модерен автомобил.

Концепцията на Мариуцо показва предница с прости фарове и без очевидна решетка (в крайна сметка няма нужда, тъй като двигателят е отзад). Вместо това има три малки отвора в центъра на предната броня и два въздухозаборника от двете страни.

Като цяло това е интересен дизайн, но може би хората от Точиги направиха правилния избор, като започнаха от бял лист хартия. Въпреки всичко, първият NSX беше толкова иновативен, че продължава да изглежда невероятно дори и днес.