Honda Civic Type R счупи още един рекорд

Civic Type R

След рекордите на Magny-Cours и Spa сега Honda Civic Type R пожъна още един успех – рекорд на Silverstone във Великобритания.

Трикратният шампион в британския туристически шампионат Мат Нийл седна зад волана на японския хот хеч. Той завъртя обиколка за 2: 31.32, счупвайки рекорда за кола с предно предаване, записан от предишния Civic Type R през 2016 г.

„Истинското предимство на Type R е във високоскоростните завои- стабилност, която е комбинация от аеродинамика и новата модерна система на окачване“, казва Нийл. – „В завоите като Copse и Stowe можете да влезете с голяма скорост с голяма доза увереност.“

Silverstone е третата спирка, която Honda прави в кампанията Type R Challenge 2018, следвайки Magny-Cours във Франция и Spa-Francorchamps в Белгия. Моделът постави рекорд за автомобили с предно задвижване на всяка от тях. По-голямото постижение обаче беше миналата година, когато Civic Type R постигна същото на Nürburgring, като записа време от 7:43,8, за да победи най-добрите хот хечове на Volkswagen, Seat и Renault.

През следващите месеци Honda ще се опита да победи собствените си рекорди на Estoril и Hungaroring с многократния световен шампион в туристическия шампионат Тиаго Монтейро и бившия шампион на Формула 1 Дженсън Бътън.

„Не само едно нещо определя този Type R като най-добрия в своя клас – той е комплексен“, добави Нийл. „Това е напълно нова платформа спрямо своите предшественици, а Honda е прегледала и подобрявала всяка област от стабилността и окачването чрез multi-link окачването, аеродинамиката и центърът на тежестта, който е по-нисък, моделът е по-широк и по-дълъг, обратната връзка, която водачът получава чрез волана, предаването на мощността от двигателя – това е крачка напред във всяка посока. „