civic type r

Обещанията на Honda се сбъднаха. Новият Civic Type R си върна титлата за най-бърз автомобил с предно предаване от VW Golf GTI Clubsport S разрушавайки времето му на Ринга с 5.41 сек.

7 минути и 43.8 секунди бяха нужни на Honda Civic Type R 10-та генерация, за да се превърне отново в най-бързата кола с предно задвижване обиколила Нюрбургринг. В деня на тестовете пистата беше суха, а температурата на въздуха и настилката оптимална осигуряваща перфектно сцепление. Единствената модификация по колата бе добавения рол кейдж, чието тегло се компенсира чрез елиминирането на задната седалка и информационно-развлекателната система.


От лагера на Honda описват своят победител като доразвита версия на предишния модел. Зад червената емблема на „градския“ се крие двулитровият VTEC агрегат с 316 к.с. и скромните 400 Нм тяга. Механичната скоростна кутия с 6 предавки вече е с по-къси предавателни числа, а от теглото на колата са „свалени“ 16 кг, оставяйки на тялото още 1366 кг. Линейните показатели на новия Civic Type R все още не са обявени, но със сигурност автомобилът ще направи опит да ускори до 100 км/ч за по-малко от 5.7 секунди.

Успехът на японците се дължи до голяма степен на новото многолостово задно окачване (Multi-link suspension), както и увеличената с 16% устойчивост на усукване на купето.

civic type r
Според главния инженер на шасито Риуичи Каджима (надяваме се да го произнасяме правилно) обновеният Civic Type R успява да взима завоите по-бързо, тъй като разполага с по-широки гуми, по-дълго междуосие, по-широка следа, ново окачване и оптимизирана аеродинамика държаща автомобила стабилно на пистата.

Не бързайте да вадите портфейлите си все още. Имайте предвид, че новата спортна Honda Civic ще стартира производството си в Англия през лятото и чак есента ще пристигне в шоурумовете. Също така цената и ще е малко по-висока от тази на предишния модел, която се предлага за 66 900 лева.