Honda ще се отърве от дизела в Европа

дизел

Honda обяви, че ще спре да продава дизелови автомобили в Европа до 2021 г., тъй като ще се съсредоточи върху хибридни и електрически задвижващи единици. Компанията обещава да електрифицира всички свои модели за региона до 2025 г.

Дългосрочният план на японския производител е да произвежда електрически модели, които ще представляват две трети от гамата до 2030 г. Днес тези превозни средства съставляват по-малко от 10% от всички налични автомобили на Honda.

Решението на японците е повлияно от намаляващото търсене на дизелови модели и по-строгите стандарти на емисиите в ЕС. Според тях, средната стойност на CO2 трябва да спадне до 95 г/км за 95 процента от новите автомобили, продавани в региона, което е по-ниско от сегашните 120,5 гр/км. Мярката ще се прилага за всички нови автомобили, продавани в ЕС до 2021 г.

Настоящата Honda CR-V вече замени дизела, като компанията предлага вместо него Hybrid версия. Honda вече обяви, че Jazz от следващото поколение (известен още като Fit) ще бъде само хибриден, докато електрическият Е модел ще пристигне на пазара в началото на 2020 г. Единствените дизелови модели на Honda в Европа в момента са Civic и HR-V.

Миналия февруари Honda обяви процеса по затваряне на своя британски завод в Суиндън до 2021 г., което ще доведе до загуба до 3500 работни места. Тогава компанията заяви, че затварянето е част от преструктурирането на глобалната им производствена мрежа, като ще съсредоточи дейността си в региони с голям обем на производство.

Заводът в Суиндън в момента е дом на хечбека от десето поколение Civic и неговата мощна версия, Civic Type R.