Formula 1 обмисля задвижване на всички колела

Formula 1 обмисля задвижване на всички колела.

Силите, отговарящи за Formula 1, ще се съберат следващата седмица в Париж. Там те ще дискутират нови регулации относно задвижващите единици. Една от мерките, по които ще дискутират е въвеждането на задвижване и на четирите колела.

Според Autosport задвижването няма да се осъществява чрез механичен пренос на енергия от двигателя към предната ос, както е при off-road автомобилите. Вместо това ще бъде поставена система, възстановяваща кинетичната енергия (KERS) от спиране, която ще позволява задвижване на предните колела.

Тази система ще е подобна на задвижването в Porsche 919 Hybrid. Задвижването ще позволи повече сцепление в завой, като така ще засили конкуренцията и изпреварванията. Инженерите ще си отдъхнат от проблемите със системите за възстановяване на енергия от турбото. Но това не е гаранция, че няма да има нови проблеми, свързани със сложността и разходите.

Тото Волф, шеф на отбора Mercedes смята, че предноразположените двигатели са чудесно решение за 60% от загубите на енергия. Шефът на Haas, Джийн Хаас пък се опасява, че новите технологии ще доведат до ситуация, каквато има в момента с турбо двигателите. Един отбор ще напипа формулата, а останалите ще се борят да го гонят.

Това няма да е първият път, когато във Formula 1 се появява задвижване на всички колела. Lotus и McLaren са разработвали тази концепция, като дори са я тествали на пистата. Други производители като Ferguson, BRM, и Matra също са мислели в тази посока. Технологията е забранена през 1982 г., но може да бъде скоро върната, ако се постигне консенсус.