Ford Sierra за $300k със сигурност има с какво да ви впечатли

Sierra

Днес можете да получите нов Ford Fusion само за $ 22 000. Почти $ 40 000, ако изберете модела Energi Platinum от най-високо ниво. В Обединеното кралство ще дадете £ 19-27k за еквивалентния Mondeo. Но тази Sierra – предшественикът на Fusion / Mondeo от 1990 г. – се оценява на около £ 200k, или близо $ 280k. И така, какво е толкова специалното?

Както вероятно сте предположили досега, това не е обикновена Sierra. Това е състезателен модел Sierra Cosworth RS500 Group A – специално този, който печели Британския шампионат за туристически автомобили от 1990 година.

Крайната версия на легендарния автомобил е снабдена с двигател с мощност 500 к.с., подготвен от Mountune, с 5-степенна скоростна кутия Getrag и окачване от Eggenberger. И резултатите говорят сами за себе си.

С Роб Гравет зад волана – заедно с Майк Смит и Стиг Бломквист за по-дългите състезания – тази кола е доминирала през сезона. Тя печели девет от тринадесетте кръга, като отбеляза осем полпозишъна и осем най-бързи обиколки по пътя.

„Беше перфектна хармония между човек и машина, а може би не беше изненада, че шампионският Cosworth разби многобройни рекорди по пътя“, каза изпълнителният директор на Silverstone Auctions Ник Уейл. „Ролята на този Cosworth е наистина впечатляваща и затвърди своето място в историята на BTCC. Произходът на тази кола е по-значим след като през 1991 г. новите 2-литрови автомобили поеха по своя път, което направи модела RS500 от 1990 великолепна лебедова песен за този шампионат.“

Съхраняван през последните 20 години и възстановен в първоначалното състояние, той идва на търг за първи път в историята си. Аукционът Silverstone ще го продаде на най-големия кандидат в рамките на аукциона за ретро състезателни коли в Stoneleigh Park във Warwickshire, който ще се проведе на 23 февруари. Аукционерът оценява стойността му между £ 175,000 и £ 220,000 – приблизително $ 240-305k по текущите обменни курсове.