Ford Ranger Raptor 2019 е скромно турбодизелово чудовище

Range Raptor

Новият Ford Ranger Raptor е версия на пикапа, която е подготвена за офроуд, и ще стои под популярния F-150 Raptor.

„Екипът на Ford Performance е развълнуван да разшири името Raptor на флагманския офроудър F-150 върху Ranger“, каза Джамал Хамеди, главен инженер на Ford Performance. „Също като F-150 Raptor, Ranger Raptor разчита на основните възможности на гамата от автомобили, от които идва, и носи невероятното представяне на Ford Performance.“

Задвижването на Ford Ranger Raptor е поверено на новия 2.0-литров 4-цилиндров дизелов двигател с две турбини. Той развива 210 к.с. и въртящ момент от 500 Nm, който се изпраща към системата за задвижване на четирите колела чрез 10-степенна автоматична скоростна кутия, разработена от Ford и GM.

Усъвършенстването на офроуд възможностите му е чрез окачване Fox с дълъг ход и маслени амортисьори, допълнителна защита на долната част на автомобила и 17-инчови джанти с гуми BF Goodrich за всички терени. Спирачното усилие е осигурено от 332 мм. спирачни дискове отпред и отзад.

Предната броня е монтирана на рамка, за да осигури по-голяма издържливост и включва нови LED фарове за мъгла с функционални канали за въздушен поток, които намаляват въздушното съпротивление.

Просветът до земята е увеличен до 283 мм. Общите размери са височина 1873 мм, широчина 2180 мм и дължина 5398 мм, което го прави значително по-голям от базовия модел. Предните и задните следи са със стъпка от 1710 мм.

„Изключителното преживяване от Ranger Raptor е, че можете да се насладите на качествата му извън пътя, по-добри от всички други налични пътни превозни средства на нашите пазари и, въпреки това да се чувствате като милионер на пътя“, каза Деймън Рос, главен програмен инженер на Ranger Raptor.

Освен това, новият Ford Ranger Raptor внедрява режима на шофиране Baja от F-150 Raptor. Това оптимизира реакцията на дроселовата клапа, превключването и бууст контрола и задейства механично заключеното 4×4 High, което гарантира, че автомобилът може да се справи с почти всичко, което майката природа ще му предостави.

Разработен най-вече в Австралия, с помощта от американския екип на Raptor, Ranger Raptor ще бъде сглобен в завода на компанията в Тайланд.

Все още не се знае дали Ford ще представи модела в САЩ, като компанията  казва, че „Ranger Raptor е създаден да преобръща представите в Азиатско-тихоокеанския регион и по света“.