Ford Focus ST 2019 е по-добър от предишния RS

481
Focus ST

Ford пусна официалните данни за новия хот хеч Focus ST, който се оказва доста впечатляващ.

Новият Ford Focus ST 2019 се задвижва от 2.3-литров EcoBoost бензинов двигател с турбокомпресор. Агрегатът е способен на 276 к.с. и 420 Nm въртящ момент, които се изпращат към предните колела чрез 6-степенна механична или 7-степенна автоматична скоростна кутия.

Сега Ford потвърждава, че най-мощната версия на новия Focus ST може да достигне 100 км/ч. за 5.7 секунди и 250 км/ч. максимална скорост. Това е същата цифра за ускорение като на Honda Civic Type R.

Може би най-интересното е, че Ford твърди, че новият Focus ST предлага по-бързо ускорение в сравнение с предишния Focus RS.

2.3-литровият EcoBoost мотор е ​​снабден с twin-scroll турбокомпресор, който помага за постигане на по-голяма мощност и по-бързо увеличаване на налягането. Има и иновативна антилаг система, която може да задържи дроселовата клапа отворена до 3 секунди, след като водачът пусне педала на газта. Launch control-ът дори няма смисъл от споменаване.

„Изцяло новият Focus ST е нещо повече от скорост по права линия. Възможността да се конкурирате с легендарния Focus RS на 1/4 миля показва колко екипът на Ford Performance се е постарал през последните четири години”, казва Лео Рокс, директор на Ford Performance, Европа. „Вдъхновихме се от Ford GT, пикапът F-150 Raptor, Ford Mustang и Fiesta ST, за да разработим Focus ST, който е способен да ви удари в гърба в момента, в който натиснете газта.“

Новият хот хеч идва с първия електронен диференциал с ограничено приплъзване на Ford за модел с предно задвижване. Според компанията, новият диференциал предлага по-голяма прецизност от механичния и може да прилага постепенно блокиране.

Всичко това е съчетано с технологията Continuously Controlled Damping, която предлага на водача три предварително зададени режима: за хлъзгаво/мокро и нормален режим, режим Sport и накрая режим Track.

Новият Ford Focus ST ще бъде достъпен както като хечбек с пет врати, така и в комби вариант. Моделът включва 2.3-литровия EcoBoost с 276 к.с. или 2.0-литровия дизелов двигател EcoBlue с мощност 187 к.с. 7-степенната автоматична трансмисия за 2.3-литровите модели ще бъде представена есента.