Ford Focus ST 2019 е по-добър от предишния RS

Focus ST

Ford пусна официалните данни за новия хот хеч Focus ST, който се оказва доста впечатляващ.

Новият Ford Focus ST 2019 се задвижва от 2.3-литров EcoBoost бензинов двигател с турбокомпресор. Агрегатът е способен на 276 к.с. и 420 Nm въртящ момент, които се изпращат към предните колела чрез 6-степенна механична или 7-степенна автоматична скоростна кутия.

Сега Ford потвърждава, че най-мощната версия на новия Focus ST може да достигне 100 км/ч. за 5.7 секунди и 250 км/ч. максимална скорост. Това е същата цифра за ускорение като на Honda Civic Type R.

Може би най-интересното е, че Ford твърди, че новият Focus ST предлага по-бързо ускорение в сравнение с предишния Focus RS.

2.3-литровият EcoBoost мотор е ​​снабден с twin-scroll турбокомпресор, който помага за постигане на по-голяма мощност и по-бързо увеличаване на налягането. Има и иновативна антилаг система, която може да задържи дроселовата клапа отворена до 3 секунди, след като водачът пусне педала на газта. Launch control-ът дори няма смисъл от споменаване.

„Изцяло новият Focus ST е нещо повече от скорост по права линия. Възможността да се конкурирате с легендарния Focus RS на 1/4 миля показва колко екипът на Ford Performance се е постарал през последните четири години”, казва Лео Рокс, директор на Ford Performance, Европа. „Вдъхновихме се от Ford GT, пикапът F-150 Raptor, Ford Mustang и Fiesta ST, за да разработим Focus ST, който е способен да ви удари в гърба в момента, в който натиснете газта.“

Новият хот хеч идва с първия електронен диференциал с ограничено приплъзване на Ford за модел с предно задвижване. Според компанията, новият диференциал предлага по-голяма прецизност от механичния и може да прилага постепенно блокиране.

Всичко това е съчетано с технологията Continuously Controlled Damping, която предлага на водача три предварително зададени режима: за хлъзгаво/мокро и нормален режим, режим Sport и накрая режим Track.

Новият Ford Focus ST ще бъде достъпен както като хечбек с пет врати, така и в комби вариант. Моделът включва 2.3-литровия EcoBoost с 276 к.с. или 2.0-литровия дизелов двигател EcoBlue с мощност 187 к.с. 7-степенната автоматична трансмисия за 2.3-литровите модели ще бъде представена есента.