За разлика от компактния сегмент, който е препълнен с мощни модели, супермини класа не включва толкова много хот хечове.

Все пак клиентите могат да избират между Renault Clio RS, Volkswagen Polo GTI и Ford Fiesta ST.

Последната се разкри на миналогодишното автомобилно изложение в Женева и е на същата платформа като редовните версии, които бяха представени няколко месеца по-рано. Промените включват спортно настроено шаси и по-агресивен дизайн, както вътре, така и отвън, спойлер и предни седалки Recaro.

Предишната Fiesta ST дойде с 1.6-литров турбо двигател, докато новият двигател е 1.5-литров 3-цилиндров с турбо. Също така тук имаме система за деактивиране на цилиндрите, първата в индустрията, която се използва от 3-цилиндров двигател, който може да се изключи или задейства за 14 милисекунди.

Следователно новият двигател е по-икономичен от този, който заменя, а с 200 к.с. и 290 Nm въртящ момент, също е доста мощен.

В режим Track, с включен Launch Control, 2018 Fiesta ST може да ускори до 100 км/ч. за 6,5 секунди, което е подобрение с 0,4 сек спрямо предшественика си и ще достигне максимална скорост от 232 км/ч.

Но как изглежда спринтът зад волана? AutoTopNL засне видеоклип, показващ непрекъснатото ускорение на хот хеча до пълната му максимална скорост. Тя може да не е невероятно висока, но за супермини е повече от достатъчна.