drift stick

Хидравлична ръчна спирачка в сериен 4х4 автомобил, каква по-добра екстра от тази би могла да съществува в днешното автомобилостроене.

Ford Focus RS е известен с наличието на своя режим за дрифт, който позволява на клиентите му с лекота да изпълняват плъзгания през завоите в стил Кен Блок. Същият е участвал активно в разработването на хидравличната ръчна спирачка, която ще се предлага като екстра за модела.

Тя носи простото наименование Drift Stick, въпреки че вътрешнофирмено я наричат Project Wicked Stick, което е заигравка с името на мениджъра по проекта Джон Уикс – човекът, който е отговорен и за наличието на страхотния „Drift Mode“ в RS.

Чисто технологично новата ръчна спирачка представлява алуминиева дръжка, свързана пряко с работата на AWD и ABS системите. При нейното дърпане съединителят се отваря, а задните колела са блокирани, за да може да се извършва пързаляне без натискането на левия педал.

focus rs
Всъщност „хидравлична“ не е най-точното определение за ръчната, защото тя е разработена изцяло като електрическа усилваща налягането в хидравличните спирачки. По този начин е нужен натиск между 2 и 3 кг. за да блокирате гумите. Монтажът и е изключително лесен и не налага заваряване, рязане или пробиване на вашия Focus RS, а също така се свързва с компютъра в колата и позволява множество настройки за работата и.

Цената на Drift Stick е $999 и най-якото е, че не засяга гаранцията на автомобила.

Кен Блок е един от най-известните американски рали пилоти и опитът му с ръчните спирачки е добре познат на феновете от многобройните му Gymkhana клипове. Освен това връзката му с Ford Focus RS е доста тясна и няма съмнение, че именно той е трябвало да участва в разработването на проекта. Във видеото по-надолу ще го видите да тества работата на системата така както само той умее.